Filip Poon: Därför ska du sluta hälla olja i pastavattnet

Att koka pasta är en sådan där grej som många av oss har gjort i en herrans massa år.

Det var så matlagningskunskaperna tog sin fart och det är ju inte särskilt krångligt, så under årens lopp kanske man inte har reflekterat så mycket över rätt eller fel.

Men det finns faktiskt en hel drös vanliga misstag som folk gör när de kokar pasta, däribland att hälla olja i pastavattnet. Det säger mästerkocken Filip Poon.

Pasta till middag har nog varenda svensk ätit, det anses vara en av våra vanligaste stapelvaror hemma i skafferiet. Men många av oss har kokat pastan fel.

Ingen olja i pastavattnet

Ett misstag som många gör, är att hälla en skvätt olja i pastavattnet. Myten påstår att detta ska ha flera fördelar, som att motverka klibbighet eller att vattnet kokar över.

Men i motsats till vad många tror, så ger det faktiskt inga fördelar alls att tillsätta olja i pastavattnet.

Tvärtoim så ska man ALDRIG hälla olja i pastavattnet, menar kändiskocken Filip Poon som bland annat är känd från Sveriges Mästerkock.

– Jag ser alldeles för många kockar som drar i lite olivolja eller rapsolja. Detta för att förhindra att vattnet kokar över, vilket det nånstans gör lite grann. Men det kan man lösa genom att kontrollera värmen. Men häller man i olja i pastavattnet så stör man ofta hela rätten, säger Filip Poon i matlagningsprogrammet Godare, enligt Aftonbladet.

Bild: Youtube

Så ska du koka pasta

Filip Poon förklarar vidare hur det kommer sig att rätten förstörs, av olja i pastavattnet.

– Det som händer när man häller i olja i kokande pastavatten är att när man sedan häller av vattnet i durkslaget så har oljan fastnat på pastan. Vad betyder det? Jo att såsen, som man sen blandar in tillsammans med pastan, inte omfamnas. I stället stöter pastan bort all fin, gräddig sås som man har. Så skippa oljan helt enkelt när du kokar pastan.

Så hur får man då till den bästa pastan? Här är det hetaste förslaget från Filip Poon.

– Arbeta med syra. Antingen i form av en lite skvätt vinäger eller vin, bara några enstaka droppar. Syra hjälper till med att lyfta smak och få maträtter att upplevas mer lätta, friska och fräscha, säger han till Aftonbladet.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!