Är du en av dem som går runt och längtar efter julen? Då är denna knäckiga kladdkaka signerad Camilla Hamid perfekt för dig. Du kan börja julbaka nu! Med denna ljuvliga skapelse har du en fullt godkänd ursäkt.
Ho ho ho! Här kommer tomten med en perfekt gåva inför jul. Något tidigt? Jo, kanske. Men denna kladdkaka är så god att den faktiskt kan ätas året om.
– Den består av en kladdig och chokladig kladdkaka toppad med knäcktopping och salta pretzels. En riktigt god hybrid mellan julgodis och våran kära kladdkaka, säger kända tv-konditorn Camilla Hamid på sin egen Youtube-kanal.
Rör om hela tiden
Hon börjar med att fixa själva kladdkakan, basen i denna juliga och ljuvliga kreation. Smält smör, strösocker, kakao och salt blandas direkt i samma kastrull som du smälte smöret i. När det är en jämn smet går man ner med ett ägg i taget och rör om hela tiden.
Camilla Hamid går sedan i med mjölet och vispar återigen till en jämn smet, sedan hälls den upp i en form som går in i ugnen på 175 grader (över- och undervärme) i 20-25 minuter. Till knäcktäcket behöver du finhacka ner mandel. I en kastrull blandar du strösocker, vispgrädde, vaniljsocker, ljus sirap och salt. Sedan kokas innehållet upp till 125 grader innan kastrullen tas bort från värmen. Då ska smöret och mandlarna ner i kastrullen.
Seg knäck och mandel
Camilla Hamid plockar ut kakan ur ugnen, den ska ha satt sig i kanterna men mitten ska helst vara lite vobblig. Sedan brer hon på knäckblandningen på toppen och så sätter hon pretzels (salta kringlor) som i en ring ytterst på kakan. Man kan även ha en liten nypa havssalt över kladdkakan i slutet.
– Här har ni den. En riktigt god och kladdig kladdkaka, toppad med segt knäck med mycket bitar av krispig sötmandel och salta pretzels, säger hon.
Kladdkaka ingredienser
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl
Knäcktopping:
30 g sötmandel, saltrostad
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
0,5 msk smör
Garnering:
Flingsalt
Salta kringlor (pretzels), eller salta pinnar
Gör kladdkaka så här
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.
- Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
- Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
- Häll knäcksmeten över kladdkakan. Garnera med pretzels. Låt knäcktoppingen stelna på kladdkakan i kylskåpet i minst 1 timme innan du garnerar med flingsalt och serverar.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur Camilla själv gör.
Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!