Zeina, fiskgratäng, fisk, potatis, dill, citron

Zeinas smakrika fiskgratäng – enkla receptet som får hela familjen att ta en extra portion

En riktigt smarrig fiskgratäng som går hem hos både stora och små.

Blandningen av frisk dill och syrlig citron kommer få hela familjen att jubla vid matbordet.

Att laga en fiskgratäng kanske låter både tidskrävande och lite krångligt.

Men faktum är att man med enkla medel kan få till en riktigt härlig gratäng som hela familjen kan njuta av.

Läs mer: Så enkelt gör du en magisk skärgårdssill

Läs mer: Lyxig räkcheesecake som får gästerna att ropa efter mer – så enkel är den att göra

”Lättlagad gratäng med fisk, mos, sås och grönsaker”

Tv-kocken Zeina Mourtada har blivit en storfavorit hos svenska folket när det gäller att bjuda på härliga recept.

Här delar hon med sig av en fantastisk fiskgratäng med smaker som kommer gå hem hos hela familjen, för ”Köket.”

”Lättlagad gratäng med fisk, mos, sås och grönsaker i ett. Det går fint att använda fryst fisk, bara komma ihåg att ta fram och tina i god tid,” skriver hon om receptet.

Läs mer: Markus Aujalays kålpudding gör succé på nätet – vänta tills du ser hemliga ingrediensen

Läs mer: Så lagar du en äkta carbonara – krämigaste pastan som får smaklökarna att dansa

Fiskgratäng- ingredienser:

Receptet är för 4 personer från Köket

  • 600 g torskfilé
  • 150 g färsk spenat
  • 0,3 purjolök

Potatismos

  • 800 g potatis (gärna mjölig)
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm riven muskotnöt (går att uteslutas)

Dillsås

  • 5 dl grädde (jag använder vispgrädde, vill du ha mindre mängd grädde kan du ersätta 2 dl grädde med mjölk)
  • 1 fiskbuljongtärning (salt funkar också bra)
  • 2 msk dill (färsk eller fryst)
  • citronsaft, efter smak
  • 1 msk vetemjöl

Enkel fiskgratäng- gör så här:

  1. Om fisken är fryst, låt den tina och rinna av väl. Skär fisken i bitar och ställ åt sidan.

Potatismos

  1. Skala potatisen och skär i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av och pressa genom en potatispress.
  2. Värm mjölk och smör. Häll blandningen över den pressade potatisen och vänd runt. Tillsätt ägg, salt och riven muskotnöt. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp eller för hand. Smaka av.

Dillsås

  1. Rör ihop grädde, smulad buljongtärning och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. Låt sjuda i 3-4 minuter till såsen tjocknar. Vänd i dill och citronsaft. Låt sjuda 1 minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Montering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg bladspenat och purjolök i botten av en mellanstor ugnsform.
  3. Spritsa eller klicka moset längs formens kanter, lämna en “grop” i mitten till fisken. Häll hälften av dillsåsen mitt i formen. Lägg fisken i mitten och häll över resterande sås.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Här kan du se en video på hur man går tillväga: