Så gör du en äkta brittisk fish & chips – enligt stjärnkocken Gordon Ramsays enkla recept

Husmanskost är verkligen svårslaget, det skulle nog de flesta hålla med om. Det finns något fint och tröstande i att få sätta tänderna i något klassiskt hemlagat recept.

På engelska kallas den typen av mat för ”comfort food” vilket kan översättas till tröstemat, i princip.

Ett praktexempel på just brittisk comfort food är deras nationalrätt, fish and chips. Här nedanför kommer ett recept på fish and chips, signerat stjärnkocken Gordon Ramsay.

Fish and chips blev populär runtom i Storbritannien redan på 1860-talet och är idag erkänd som deras nationalrätt.

Tolkning av svensk husman

Man skulle kunna säga att fish and chips är britternas egen tolkning på en klassisk svensk husmansrätt, fisk och potatis.

Men i britternas fall så friterar de hela kalaset istället, vilket ju ger en lite annan känsla.

Här nedanför kommer ett snabbt och enkelt recept på fish and chips, signerat stjärnkocken Gordon Ramsay, som själv hävdar att fish and chips är hans favoriträtt!

Bild: Youtube

Gordon Ramsays fish and chips

Dessa ingredienser behöver du:

120 gram mjöl + lite extra till fisken
175 gram torskfilé
1 äggvita
1,6 dl öl
1 potatis
Frityrolja
Salt
Curry
Bakpulver

Tartarsås:
1 msk hackad saltgurka
50 gram creme fraiche
200 gram majonär
1 schalottenlök, finhackad
Citronjuice

Så här gör du

Börja med att hetta upp frityroljan.
Rör samman mjöl, bakpulver, curry och öl.
Vispa upp äggvita tills det börjar styvna. Vik ned i frityrsmeten.
Blanda curry och mjöl.
Salta fisken och rulla i mjöl- och curryblandningen.
Lägg ned fisken i frityrsmeten, se till så att hela fisken är täckt.
Fritera fisken tills gyllenbrun på båda sidor. Lägg på hushållspapper och salta.
Skär potatisen, torka av den och fritera tills gyllenbrun. Lägg på hushållspapper och salta.
Blanda samman tartar-ingredienserna tills de är en jämn sås.

Servera och njut!

Här kan du se hur Gordon själv gör.

En riktig klassiker!

Tryck nu på DELA-knappen!

Exit mobile version