Så vet du att vinet du köpt är korkskadat – experten reder ut myterna

Brukar du plocka med dig en pava rödpang hem från Systembolaget inför fredagsmyset? Då vill du absolut inte råka ut för att vinet är korkskadat.

Alla vet inte riktigt vad det innebär, eller känner av det. Nu berättar experten Sarah Lindstrand Mboge, från Aftonbladets matsajt Godare, allt du behöver veta om naturkorkar.

Man hör om det rätt ofta, att ett vin skulle vara korkdefekt eller korkskadat. Men sällan har man själv varit med om att man köpt en flaska vin som blivit helt förstört på grund av en undermålig kork.

Är det ens någon som skickar tillbaka vinet som man provsmakar på restaurangen, när man förväntas avgöra om vinet i sig blivit defekt på grund av en dålig kork? Ingen jag känner i varje fall. Det är bara en stel, aningen förlegad, situation som den yngre generationen knappt förstår vad den handlar om.

Dricka vin
En vindrickare njuter av sitt glas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Kan man skicka tillbaka vinet om man inte gillar smaken?”. Nej, det är inte så det fungerar.

Korksmulor och avbrutna korkar

Det finns mycket som är oklart när det kommer till korkskadat vin. På Aftonbladets matsajt Godare har vinexperten och sommeliern Sarah Lindstrand Mboge delat med sig av sina kunskaper när det kommer till detta ämne.

– Nu ska vi prata om det här med korkskadade viner. Det finns SÅ mycket myter kring det här. Typ ifall det finns lite korksmulor i vinet eller om korken går av – att vinet då är korkskadat. Men då är det bara en skruttig kork det handlar om, säger hon i ett videoklipp på sajten.

Många tror även att vinet kan bli korkskadat under tiden det transporteras eller om det händer någonting med korken i samband med förvaring eller öppning av själva flaskan.

Men så är det inte. Själva förstöringsprocessen börjar betydligt tidigare än så.

– Korkdefekten börjar redan i korkekarnas bark. Alltså det man gör korkarna av. Det är ett svampangrepp som trädet utsätts för, berättar hon.

”Syns inte men luktar”

Lindstrand Mboge beskriver mer vad exakt det är som händer när vinet blir skadat på grund av korken – och sedan informerar hon om hur man känner igen ett defekt vin.

– Det som händer är att en dålig kork sätts i en vinflaska och då uppstår en kemisk reaktion som heter TCA. Den syns inte men luktar väldigt mycket. Vissa tycker att den påminner om en blöt hund eller en jordkällare. Jag tycker det mest bara luktar kork och att vinet saknar frukt, säger hon.

Att ett vin är skadat är faktiskt ändå något vanligare än man tror. Tre procent av alla flaskor som har naturkork är faktiskt dåliga – av hundra flaskor är alltså tre odrickbara.

Skulle det råka bli så att du öppnar en flaska som du direkt känner på lukten är korkskadad så har du faktiskt rätt att byta ut den hos din återförsäljare eller hos Systembolaget.

Vill du vara säker på att undvika att få ett korkskadat vin? Köp då helt enkelt inte en flaska med naturkork – utan leta snarare efter en pava med skruv-, glas- eller syntetkork. Så enkelt är det.

Hoppas du lärde dig någonting om vin och korkskador nu när du läst detta.

Vill du läsa mer om tips kring dryck så gilla, dela och kommentera gärna artikeln.