Förvara aldrig köttfärs högst upp i kylskåpet – här är viktiga anledningen

När det kommer till att förvara mat och livsmedel i kylskåpet finns det många röster om vad som egentligen är rätt.

Vissa saker kan man tro ska stå i kylen när de i själva verket inte alls ska stå kallt, samtidigt som det faktiskt kan skilja sig i var någonstans i kylen du ställer saker.

En sådan sak är köttfärs, som du aldrig ska ställa längst upp i kylskåpet. Här är några tips på hur du använder kylskåpet på bästa sätt – och även hur du inte ska göra.

Det finns ingenting tråkigare än att behöva slänga mat. Dels är det inte alls ekonomiskt och dels är det dåligt för miljön.

Förvara mat korrekt

Förvarar man mat på fel sätt i kylskåpet blir det ofta dåligt och du riskerar att behöva slänga bort det.

Genom några små enkla medel kan du se till att förlänga livsmedlens livslängd och dessutom spara in några kronor.

1. Tomater

Många kanske tror att bara för att tomater förvaras i ett kallt utrymme som i kylen så håller de längre. Men det stämmer faktiskt inte alls.

Bild: Shutterstock

Tomater bör du faktiskt aldrig förvara i kylskåpet då det tar bort både näring och smak. I stället bör du, likt i butiken, förvara de i rumstemperatur på exempelvis diskbänken.

2. Ägg

Det finns många sätt att förvara ägg på, men det viktigaste är att du inte har dem i kylskåpets dörrfack.

Bild: Shutterstock

Då ägg är känsliga för temperaturskillnader kan de därför bli dåliga, så se till att de ligger i originalkartonger på en hylla i kylskåpet i stället. Det kan göra att de håller i flera veckor längre än vad datumet på kartongen anger.

3. Färska kryddor

Det är säkert ganska så vanligt att ställa in den färska krukan med exempelvis basilika i kylskåpet. Men det ska du verkligen inte göra.

Kylan kommer förstöra kryddan, och det är därför betydligt bättre att ha den ståendes på bänken.

Bild: Shutterstock

Vill du ställa in den i kylen ändå kan du linda in den i hushållspapper för att absorbera fukten. Lägg den sedan i en plastpåse i grönsakslådan.

4. Mjölk

När du handlar mjölk är det först och främst bra att titta efter ett så sent utgångsdatum som möjligt. Men förvarar du mjölk nära dörren i kylskåpet ska du tänka om.

Bild: Shutterstock

Mjölk ska du helst förvara så långt in i kylen som möjligt för att maximera tiden den håller sig fräsch.

5. Köttfärs

Att förvara köttfärs i kylen kan vara riktigt knepigt. Framför allt bör du äta den inom några dagar sedan du köpt den, och om inte annat kan du alltid frysa in den.

Bild: Shutterstock

Men var ska den då ligga i kylen? Absolut inte på översta hyllan. Köttfärs ska förvaras så kallt som möjligt och i de allra flesta kylar är det på de nedersta hyllorna. Se till att kylskåpet är som mest +4 grader.

Hade du koll på alla dessa saker?

Tryck nu på DELA-knappen!