Viktigt: Det händer i kroppen om du äter den ”rena” delen av mögligt bröd

Bröd är något vi människor har ätit i hundratals år. För många är det en självklarhet på frukostbordet och till middagen.

Men ibland börjar brödet att mögla ganska snabbt. Många väljer då att skära bort de mögliga delarna av brödet och äta den ”rena” delen.

Men det ska man faktiskt inte göra, läs mer om det här nedanför.

Det känns inte rätt att slänga mat, speciellt inte om det bara handlar om en möglig brödbit.

Ät inte den ”rena” delen

Men det finns skäl att tänka till både en och två gånger.

Enligt Tech Insider kan mögligt bröd vara farligare än vad många tror. Faktum är att det kan göra dig sjuk.

Basically, there's no such thing as the "clean" part.

Posted by Insider Tech on Sunday, October 14, 2018

Det som bara kan se ut som ett mögligt hörn på brödet, kan i själva verket vara förenat med stor fara. Även om bara en liten del är mögligt så kan hela brödet vara infekterat.

– De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador. Men det är extremt sällsynt, säger överläkaren och forskaren Johan Tham till Expressen.

Kan vara farligt

Värt att notera är att inte all form av mögel är farlig. Det finns exempelvis möglig ost som går alldeles utmärkt att äta.

Däremot finns det riskgrupper som inte ska komma i kontakt med mögelsporer.

Bild: Wikimedia Commons

– Patienter med nedsatt immunförsvar kan ibland råka ut för mögelsvamp och då kan det vara oerhört farligt. Men det är folk som inte har ett normalt fungerande immunförsvar alls och det är rätt så sällsynt. Man måste ofta ta cellgifter för att bli så sjuk, säger Johan Tham till Expressen.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!