Fredrik Nylén gör sin unika variant på varma mackor – en titt på resultatet och jag är i himlen

Varma mackor är en sådan maträtt som tar en tillbaka till barndomen, när man satt vid ugnen och väntade på att de osttäckta smörgåsarna skulle få precis rätt färg.

Varma mackor är inte bara underbart gott, det är dessutom superenkelt att laga.

Här nedanför kommer ett recept på varma mackor från Fredrik Nylén som verkligen får det att vattnas i munnen.

Fredrik Nylén blev ett känt ansikte efter sin medverkan i TV4-programmet ”Hela Sverige bakar”, där han kom tvåa 2013.

”Rika riddare”

Sedan dess har hans recept synts på Aftonbladet, i SVT, på sin blogg och på Instagram, varifrån det här smarriga receptet kommer.

Fredrik själv kallar rätten för ”rika riddare” som en motsats till fattiga riddare. Vad man själv väljer att kalla det är såklart helt upp till en själv, men här kommer receptet.

Till fyra portioner behöver du:

  • 500 g köttfärs
  • 1 hackad lök (Idag blev det silverlök, men det går bra med gul eller röd också)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 8 skivor formfranska
  • 150 g riven ost
  • Smör att steka i
Bild: Youtube

Så här gör du

Vad gör man då med ingredienserna? Jo, på följande vis:

  1. Sätt ugnen på 225 grader grill. 
  2. Blanda samman köttfärs, hackad lök, ägg, salt och peppar. 
  3. Fördela massan i 8 lika stora delar, jag brukar rulla dem till stora köttbullar. 
  4. Lägg en boll på en formfranska och tryck ut över hela smörgåsen med en gaffel.
  5. Stek på medelhög värme med köttsidan ner i stekpannan tills den fått fin färg. Vänd och låt steka några sekunder på brödsidan. Förflytta brödden till en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Strö över valfri riven ost och gratinera högt upp i ugnen tills de fått fin färg. 
  7. Servera gärna med lite grönsaker till. 

Här kan du själv se hur Fredrik gör.

Så enkelt och SÅ gott!

Tryck nu på DELA-knappen!