Jamie Olivers griljerade julskinka kommer få gästerna att skrika efter mer – visar speciella ingrediensen

Julskinka enligt Jamie Oliver kan väl inte bli fel?

Att få till julskinkan kan vara en en utmaning. Därför har Jamie Oliver, den tv-kända stjärnkocken från Storbritannien, visat hur han ordnar till sin variant perfekt via sin egen populära Youtube-kanal.

Janssons frestelse, köttbullar, rödbetssallad, revbensspjäll eller kanske sill och potatis?

Listan på klassiker vid julbordet är fler än man kan räkna på två händer – och det kan vara svårt att välja ut en speciell favorit.

Någonting som finns på nästan alla julbord är dock julskinkan. Åsikterna om hur den bör tillagas skiljer sig åt. Det går förstås utmärkt att servera en färdiggriljerad och kokt skinka på julbordet, men många föredrar fortfarande att fixa så mycket som möjligt på egen hand.

Därför har Jamie Oliver tagit fram ett speciellt recept som tycks ha gått hem i stugorna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jamie Oliver. Foto: Shutterstock
Jamie Oliver. Foto: Shutterstock

Så här gör du:

Jamie förklarar i videon att han först förkokar skinkan i 1-2 timmar.

Därefter placerar skinkan den på en ugnsform. Sedan byter han vatten, och låter rotfrukter och grönsaker, valfritt för smaksättning, pochera skinkan i ungefär en och en halv timme. Vitlök kan också vara en idé att ha i nu, menar han. Oliver har också i lite apelsinzest.

När det är klart, tar han bort yttersta kanten av fettet på skinkan, men försöker ändå behålla så mycket som möjligt. Eventuellt skinn tas bort. Därefter skär han ett rutnät i fettet innan skinkan och ugnsformen placeras i ugnen i 20 minuter på 170 grader.

När det är klart tar han ut skinkan, och strör över svartpeppar. Han saltar ingenting, eftersom skinkan i sig är så pass salt ändå.

Och det är nu som hans hemliga trick kommer in i bilden. Efter att skinkan pepprats är det dags att strö ut marmelad över densamma.

Sedan placerar han skinkan i ugnen i en timme, 170 grader. Det är nu som skinkan kommer att karamelliseras.

Efter en halvtimme brukar Jamie kolla till skinkan, och med hjälp av ett knippe rosmarin strö över marmelad som eventuellt hamnat i formen. Sen ska den in i ugnen igen i 20 minuter.

Därefter avslutar han med att strö lite mer peppar över den.

Följ instruktionerna i videoklippet med Jamie nedan:

Gillade du detta recept? Då kanske du även kommer uppskatta detta: