Japanska sättet att laga potatis välter nätet – en tugga och jag är i himlen

Potatis är inte bara billigt och en källa till många vitaminer. Det är också en råvara som man kan variera i all oändlighet.

Kokt, stekt eller i ugnen. Som gratäng, pommes frites, hasselback eller kroketter. Eller varför inte i form av friterade potatisrullar, som detta japanska succérecept.

Även om vi har våra traditioner i matlagningen här i Sverige, är det alltid spännande att testa mat från andra kulturer.

De senaste åren har också mat från alla världens hörn börjat dyka upp i såväl mataffärer som på restauranger.

Italienskt, asiatiskt eller franskt – numera behöver man inte längre resa för att få en smak av världen!

Något annat som jag själv alltid varit intresserad av, är det japanska köket. De har ofta många fiffiga idéer och recept som sticker ut lite, ett exempel är detta läckra japanska mjölkbröd som är fluffigt och saftigt.

Ett annat exempel är japanska friterade potatisrullar, som nu väcker stor uppmärksamhet på nätet.

japanska friterade potatisrullar
Foto: Youtube

Friterade potatisrullar gör succé på nätet

Receptet är inte krångligt alls, men det är minst sagt ett annorlunda sätt att tillaga potatis. Den kavlas ut i långa rullar och doppas i sesamfrön, för att sedan friteras i olja till ett krispigt och läckert slutresultat.

Youtube har receptet på friterade potatisrullar setts flera miljoner gånger. Och i kommentarsfältet är folk lyriska.

”Jag ska laga detta! Ser väldigt smaskigt ut!”, skriver en användare. ”Måste vara väldigt gott. Får det att vattnas i munnen”, kommenterar en annan.

Här nedan kan du själv spana in receptet på friterade potatisrullar. Du kommer snart förstå varför det har gjort succé på nätet. Himmel, så gott!

friterade potatisrullar
Foto: Youtube

Japanska friterade potatisrullar

Du behöver:

  • 450 g potatis
  • ¼ tsk salt
  • ¼ tsk svartpeppar
  • 4 msk majsstärkelse
  • Sesamfrön
  • Olja

Gör så här:

1. Skala potatis och skär i medelstora bitar. Lägg i en kastrull, fyll på med vatten och koka potatisen.

2. Lägg över den kokta potatisen i en skål och mosa den. Tillsätt salt, peppar, majsstärkelse och blanda ihop.

3. Plocka upp en liten mängd potatis och lägg på arbetsbänken. Kavla ut till en tunn rulle med händerna och täck rullen med sesamfrön. Gör likadant med all potatis.

4. Hetta upp en stekpanna med ganska riklig mängd olja. Stek i ca 180 grader till dess att dina potatisrullar är gyllenbruna över alla sidor. Tänk på att vända på rullarna några gånger i stekpannan.

5. Lägg dina potatisrullar på lite hushållspapper så att de får droppa av. Flytta sedan över till ett fint fat och servera med en god dipp till. Alldeles magiskt gott – och mättande!

Se video här:

https://youtu.be/PxI-l6-b1Rs

Alltid roligt att testa lite annorlunda recept, och detta ser ju minst sagt smarrigt ut.

Känn dig fri att dela vidare med någon du tror skulle uppskatta dessa krispiga friterade potatisrullar. De kommer garanterat att tacka dig efteråt!