Leif Mannerströms pannbiffar får dig att höja på ögonbrynen – när du får se oanade smaksättaren

Leif Mannerström är med sin rutin en av de riktigt stora matlagarna som vi har i Sverige. Här bjuder han fotfolket på sina hemmagjorda pannbiffar… men är det verkligen hans recept?

Vem gillar inte pannbiff med stekt lök? Det borde nästan vara lag i Sverige på att man måste äta det minst en gång i månaden.

Jag kan i alla fall inte tänka mig att någon annan än Leif Mannerström, 83, gör landets godaste pannbiffar. Mästerkockarnas mästerkock delar med sig av sitt recept på klassikern på sin Youtube-kanal.

Läs mer: Leif Mannerströms lyxiga coleslaw – så enkelt sveper du ihop stjärnkockens magiska version av klassikern

Men plötsligt säger han någonting som åtminstone jag reagerar på. Han är inte upphovsman till receptet.

– Nu ska jag göra min version… min hustrus version egentligen, säger han.

Det visar sig att det är frun Lilians pannbiffar han står och gör. Nåväl, tur att de verkar vara himla goda. Och att han kan leverera en kul anekdot samtidigt som han lagar dem.

Leif Mannerström i sitt kök. Foto: Youtube

– Pannbiff med lök. Det är Lilians pannbiffar, de är kända. Jag har berättat det förr. När jag anställde nya kockar brukade jag bjuda hem dem. Då bjuder vi på Lilians pannbiffar. Det brukar bli tyst runt bordet, så förstår dem att det är den här nivån jag vill ha ungefär när vi lagar vår mat tillsammans. Våran husmanskost. Då får vi alltid nöjda gäster, berättar han.

Leifs hemliga ingrediens

Leif använder i alla fall blandfärs till biffarna, ett halvt kilo oxfärs och ett halvt kilo fläskfärs. Man måste nämligen ha fett i för att de ska bli saftiga och fina.

– Sen har vi en liten egenhet också. Det är lite gurkspad. Ungefär två matskedar. Det doftar gott! Det är en bra idé det här, Lilian. Att ha i gurkspadet. Jättefint, säger han och fortsätter:

– Då får vi den där lilla, lilla, lilla syran som är så pikant. Jättegott.

Och vad serveras till då? Förutom den stekta löken är han inte så kräsen. Gärna någon form av potatis. Här är några av hans förslag: mjölig potatis som man kan mosa och ha på steksky, stekt potatis med mycket persilja eller pressad potatis.

Och sen måste det vara inlagd gurka eller ättiksgurka till.

Här är ingredienserna:

Räknat på fyra personer

Gul lök
Röd lök
1 kg blandfärs
Olja
Smör
Salt och peppar
Rostad lök
2 ägg
Soja
Mjölk
Kokt kall potatis
Ströbröd
Gurkspad

Så här gör du:

  1. Skiva både röd och gul lök tunt och bryn löken i pannan. Fräs i olja och smör. Gå i med salt och peppar.
  2. I en minimixer/blender kör du först rå, gul lök och sedan häller du i rostad lök. Två ägg, soja, mjölk och kokt kall potatis går också i mixern.
  3. Låt ströbröd svälla i mjölk och häll sedan ner blandningen i mixern när den är som en smet i konsistensen.
  4. Den här blandningen ska stå för ungefär 30 procent av den totala färssmeten. Resterande 70 procent är från det malda köttet.
  5. Mixa ihop blandningen och häll den sedan i köttfärsen. Blanda väl – så att den inte blir för lös eller för hård.
  6. Häll sedan ner två matskedar gurkspad i smeten.
  7. Ta fram två ugnsbleck och häll upp den stekta löken på den ena. Den andra lägger du dina pannbiffar på. Leif använder en hamburgarpress för att få till formen på dem.
  8. Lite olja och smör i en ny panna – då går pannbiffarna i. Stek till de har en fin yta, men de ska fortfarande vara ganska lösa i formen. Absolut inte för fasta.
  9. Bryn igen samma lök som stått och vilat ett tag. Bryn den i stekskyn som blev efter pannbiffarna, nästan så den blir lite frasig.

Ser supergott ut, Leif & Lilian. Tack för maten! Ska absolut testas hemma någon gång.