Så gör du den perfekta pepparkaksdegen själv – knepen som gör dig till mästarbagare inför jul

December står för dörren och vad passar bättre än att baka pepparkakor inför första advent?

Här nedan kommer lite info som kan vara bra att veta när det kommer till att baka pepparkakor, samt ett recept för dig som vill baka de perfekta kakorna själv.

Tipsen kommer från Aftonbladets matsajt Godare.

”Vi komma, vi komma från Pepparkakeland”.

Nu är det hög tid att planera för julbaket. En given klassiker som bara måste göras är förstås pepparkakor.

Läs mer: Julreceptet som får hela tjocka släkten att drägla – mjuk pepparkaka med knäcktäcke

Det är faktiskt enklare än vad folk tror att göra egen deg. I korta drag tar man bara och häller ner smält smör i sina torra ingredienser och blandar. Sedan slår man in degen i plastfolie och låter den vila i kylen över natten.

Baka pepparkakor
Ett barn som bakar pepparkakor. Foto: Anders Wiklund/TT

Godare skriver att anledningen till att man måste låta degen vila är att glutenet i degen gör den mer lättarbetad. Ju längre tid den får vila desto mer lättarbetad är degen. Dessutom hinner smakerna utvecklas mer.

Därför har man bikarbonat i degen

Många undrar också varför man ska ha bikarbonat i degen? Det är för att det fungerar som ett jäsmedel som ger kakorna dess sprödhet. Det är viktigt att blanda i bikarbonaten i vetemjölet innan du häller över smält smör, för då är du säker på att det sprids bra i själva degen.

Om din färdiga deg upplevs för torr eller hård så kan man bara tillsätta mer smält smör. Det är bara att knåda in vätskan så degen blir lite lösare. Degen klarar sig ungefär tio dagar i kylskåpet.

Är det en myt att man får ont i magen om man äter deg? Det kan absolut hända. Det handlar om att människan inte kan bryta ner stärkelsen i mjölet innan det blir upphettat. Därför är det heller inga problem när kakorna är klara.

En annan sak som många funderar över är varför ens kakor blir bubbliga eller mjuka. Blir de bubbliga och får konstiga former så är det förmodligen för att plåten är för varm. Om man ska baka i flera omgångar så gör man gott i att låta plåten svalna lite mellan varje bak, så den inte redan är för varm när pepparkakorna ska in i ugnen.

Kakorna blir mjuka om man tar och lägger dem för tidigt i en burk med lock. Då skapas det kondens som gör kakorna fuktiga.

Pepparkakor
Färdiggräddade pepparkakor. Foto Jonas Ekströmer/TT

Så här gör du den perfekta degen

Det tar inte ens tio minuter att slänga ihop en pepparkaksdeg. Följ receptet och låt den sedan vila i kylskåpet över natten så har du en alldeles perfekt deg att baka med.

  • 200 g smör
  • 1,5 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk bikarbonat
  • 0,5 msk malda nejlikor
  • 12 dl mjöl

Följ dessa steg

  • Smält smöret och rör ner socker och sirap. Häll upp i en bunke och låt svalna lite.
  • Blanda kryddor och grädde. Rör ut bikarbonaten med lite mjöl häll ner i grädden. Tillsätt resten av mjölet men spara 2 deciliter till utbakningen.
  • Låt degen vila i kylen över natten. Den håller sig i minst 10 dagar i kylen.
  • Arbeta degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut degen lagom tunn och tryck ut figurer. Lägg över på bakplåtpappersklädd plåt och grädda i 200 grader i cirka 5 minuter. Passa noga så de inte bränns. Tunna pepparkakor är känsligare än tjocka.

Recept: Godare.se

Nu blev man sugen på pepparkakor! Smaklig spis!