Därför sätter folk häftstift i äggen – geniala knepet som alla borde känna till

Ägg är minst sagt populärt, inte minst för att det fungerar att äta till väldigt många saker.

Däremot kan det vara knepigt att få det där perfekta ägget som är lagom kokt, utan sprickor och enkelt att skala.

Men det finns ett väldigt simpelt knep som gör allt jobb åt dig – vilket är ett simpelt häftstift.

De mest vanliga sakerna i vårt hem kan användas till helt andra saker än vi tänkt oss.

Husmorstips

Jag startar allting varje morgon med en kopp kaffe och ett hårdkokt ägg. Enligt Expressen äter vi i Sverige över 200 ägg om året per person.

Förutom att det är väldigt gott är det även nyttigt, men trots det känns det aldrig som om jag få samma resultat på äggen två dagar i rad.

Framför allt spricker de allt som oftast, vilket gör resultatet väldigt olikt från dag till dag.

Precis som vi nämnt ovan är det då tur att det finns ett riktigt smart men något annorlunda tips för detta, nämligen häftstift.

Bild: Shutterstock

Häftstift i ägget

Häftstiften gör inte bara att äggen kommer bli perfekta varje gång utan att de spricker. De blir även enklare att skala när de väl är klara.

Så här går du tillväga:

1. Ta fram äggen från kylskåpet minst 20 minuter innan du ska använda dem. Viktigt är att äggen har rumstemperatur innan de kokas, då ”chocken” inte blir lika stor när de väl ska värmas upp vilket minskar risken för sprickor.

2. Nu tar du fram häftstiftet. Tryck in det på äggets rundare sida, alltså motsatsen till den spetsiga, för det är där all luft samlas. Häftstiftet kommer göra att trycket lättar på ägget vilket gör att skalet inte spricker.

3. Var noga med att temperaturen inte är för hög på en och samma gång. Använd därför gärna en sked som du försiktigt sänker ner ägget i kastrullen med. Se till att ägget inte kokar för hårt på hög temperatur, då det kommer göra att de blir hårda och nästintill gummiaktiga.

Kallt vatten

4. När de är klara, töm ut vattnet men låt äggen ligga kvar i kastrullen. Skaka därefter kastrullen så äggen slås mot varandra och kanterna, vilket gör att skalet spricker.

5. Spola iskallt vatten på äggen och låt de stå i fem minuter. Trots att de inte ligger i vatten är de fortfarande varma, och det kalla vattnet ser till att kokprocessen stoppas.

6. Skala äggen under kallt vatten för att på så sätt få bort skalet på enklaste sätt. Nu kan du njuta av ett gott och enkelt skalat ägg!

Vilket smart knep!

Tryck nu på DELA-knappen!