Så håller du jordgubbarna fräscha längre: Bondens enkla knep alla kan följa

Bland det bästa som finns på sommaren är ju att fylla kylen och picknickorgen med färsk frukt!

För mig är en av de stora favoriterna jordgubbar. De är både otroligt goda och dessutom fullproppade med vitaminer och mineraler – som är bra för både kropp och knopp!

Jordgubbar har massor av med antioxidanter, c-vitamin, folat, kalium, mangan, fiber och magnesium.

Det röda guldet sägs även förbättra och vara bra för synen, hjärnfunktionen och mildra högt blodtryck, artrit, gikt och flera hjärt- och kärlsjukdomar.

Håller inte länge

Det är ju så att vissa frukter och grönsaker är väldigt nyttiga, men faktiskt inte alls smakar särskilt gott.

Men jordgubbar? Kan du ens nämna en person som inte gillar jordgubbar? Det tror jag inte.

De går att äta rakt ur asken, man kan använda dem på tårtan, i glassen eller varför inte i en somrigt god och nyttig sallad?

En sak som är mindre bra med jordgubbar är att de inte brukar hålla särskilt länge. Men detta behöver jag inte längre oroa mig för, efter att ha tagit del av detta fantastiska tips.

Håll jordgubbarna fräscha

Det finns ingen större sommarbesvikelse än att titta in i kylskåpet ett knappt dygn senare – för att mötas av dåliga jordgubbar.  Det har till och med hänt ibland att de varit dåligt även när man kommit hem från mataffären.

Grundtipsen när det kommer till jordgubbar brukar annars vara att de ska förvaras kallt – just därför lägger många frukten i kylskåpet. Vid noll grader brukar jordgubbarna bara hålla i fem dygn, men är det lite varmare håller jordgubbarna bara några timmar innan de blir dåliga.

Lyckligtvis har Hip2Save delat ett mycket bra knep att se till att jordgubbarna håller sig fräscha och varar längre i kylen. Detta tips kommer att förlänga livstiden för dina jordgubbar i dagar – eller kanske till och med i en vecka eller två!

Bild: Pixabay

Du kommer att behöva detta:

  • Vinäger/Ättika
  • Vatten
  • Durkslag eller sil

Så här gör du:

Häll en femtedel ättika och 4 femtedelar vatten i en stor skål. Ungefär 1 deciliter ättika och 5,5 deciliter vatten brukar vara en bra måttstock.
Blötlägg dina bär i blandningarna i några minuter. Vinägern eller ättikan kommer att rensa jordgubbarna från mögelsporer och bakterier. Det är de saker som gör att dina jordgubbar förstörs snabbare.
Du kommer sannolikt att bli lite ledsen att se vattnet grumlas efter att du sköljt dina bär i den här lösningen, men kom ihåg att det inte längre finns på dina jordgubbar!
Torka dina jordgubbar noggrant. Du kan placera lite pappershanddukar i ett durkslag eller låt dem lufttorka.
Se till att du tar bort all fukt.
Sätt dina jordgubbar i kylskåpet ovanpå hushållspapper. Pappershandduken hjälper till att absorbera den extra fukt jordgubbarna eventuellt kan producera.

Bild: Shutterstock

Bonustips: 3 andra knep som hjälper jordgubbar att hålla längre

Behåll knopparna på dina jordgubbar, tills du är på väg att äta dem. Detta kommer att förlänga hållbarheten.
Om du inte planerar att äta dina jordgubbar direkt, köp bär som är grönare och inte lika fullt mogna. När du tar ut jordgubbarna ur ditt kylskåp en eller två dagar senare, borde de vara helt mogna och redo att äta.
Om du upptäcker några dåliga bär i din kartong eller mögel, var noga med att omedelbart ta bort dem. Detta förhindrar mögel att sprida och förstöra resten av jordgubbarna!

Med tanke på att varje svensk äter 2,2 kilo jordgubbar per person och år misstänker jag nog att många fler vill ta del av dessa fiffiga knep!

Tryck nu på DELA-knappen!