Det händer i kroppen om du äter 3 dadlar varje dag – resultatet kommer förvåna dig

Dadlar har inte varit populära i Sverige särskilt länge men de har snabbt blivit en favorit hos svenskarna.

De är väldigt goda och de kan samtidigt få en att må bättre.

Här nedanför kommer sju anledningar till att äta tre dadlar om dagen.

Dadlar är väldigt populärt hos personer som försöker äta så nyttigt som möjligt, och det finns en anledning till det.

Det innehåller dadlar

Varför är dadlar nyttigt?

Jo, bland annat för att dadlar är fria från kolesterol och innehåller lite fett. En av dadelns viktigaste hälsoeffekter är dess förmåga att reglera ett friskt nervsystem, detta tack vare det rika kaliuminnehållet.

Dadlar innehåller en stor mängd kostfibrer och dessutom många näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och 10 mineraler – till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn.

Bättre än godis

Dadlar är nyttigare än godis om definitionen på nyttigt innebär ett näringsrikt livsmedel, enligt Newsners expert, Elin Karnstedt.

Elin är legitimerad dietist och säger att det framförallt är det det eftertraktade näringsämnet järn som återfinns i dadlar.

I 100 g dadlar (motsvarande ca 11 st) hittar vi ca 2,2 mg järn. I dadlar hittar vi också fiber, ca 7,5 mg per 100 g. Kostfiber bidrar till mättnadskänsla samt håller igång magen. Godis innehåller generellt ingen näring och ingen fiber, mest socker. Ur ett energiperspektiv är innehållet i dadlar och annan torkad frukt någorlunda högt p g a det ”naturliga” sockerinnehållet.

3 dadlar om dagen

Att starta dagen med 3 dadlar är ingen dum idé – de är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt, skriver Dietguiden.

Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett väldigt bra alternativ som mellanmål eller som komplement i frukost.

Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Dadlar är också bra i mindre mängder eftersom det inte är någon stor källa till fruktsocker.

Här är sju punkter som kan förbättras av att äta dadlar.

1. Kan skydda mot hjärtinfarkt

Forskare i Israel har visat att dadlar, tillsammans med granatäpplejuice, kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke. 

Frukterna innehåller olika typer av antioxidanter som tillsammans förbättrar kroppens kolesterolvärden och förebygger åderförkalkning.

Allra helst ska dadlarnas kärnor malas ner och ätas, men frukten ger ett bra skydd om vi äter den som den är också, skriver forskarna i sin studie.

Bild: Shutterstock

2. Bra för magen

Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs för en välfungerande tarm, visar denna studie.

Dadlar har även högt fibrerinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.

3. Kan ge bättre sömn

Det låter lite för bra för att vara sant – men prova att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig.

Frukten är rik på aminosyran l-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Bild: Pixabay

4. Bra för gravida

Graviditet kan ge många obehagliga symtom som ryggsmärtor, kräkningar och illamående.

I en studie publicerad i Journal of Obstetrics and Gynecology, rapporteras det att gravida kvinnor som konsumerar dadlar hade en behagligare graviditet och förlossning.

Intressant nog visade studien att dadlar också minskat användningen av smärtstillande läkemedel med 28 procent.

5. Hjälpa levern

Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.

Kärnextrakt från dadlar kan också hjälpa till att reglera och minska mängden leverfibros och det kan därför vara till hjälp vid till exempel skrumplever, skriver Healthy and Natural World.

6. Bra för ögonen

Lider du av nattblindhet har du svårt att se i mörker? Den vanligaste orsaken till detta är a-vitaminbrist. Testa att äta 3 dadlar om dagen – dina ögon kommer kanske att tacka dig efteråt.

Det finns nämligen mycket A-vitamin i dadlar. Detta vitamin skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera optimalt. Vitaminen hjälper även hud och slemhinnor, enligt dietisten Karin Friis.

7. Kan lindra allergier

Lider av någon säsongsbunden allergi?

Här är ett bra botemedel för att sätta stopp för dina nysningar eller hudallergier:

Dadlar innehåller metylsulfonylmetanen, organisk svavel, som är ett sällsynt inslag i livsmedel och kan bidra till att minska allergiska reaktioner.

Amerikanska forskarna hävdar att organiska svavelföreningar har positiva effekter på människor som lider av säsongsbunden allergi, typ pollenallergi från björk, gräs och gråbo.

Bild: Wikimedia Commons

Visste du om det här?

Tryck nu på DELA-knappen!