Åh, vilka minnen! Panerad fisk och skolans underbara dillsås – så enkelt är det att laga själv

När man gick i skolan var det populärt att klaga på skolmaten, men så här i efterhand är de flesta vuxna väldigt tacksamma över maten vi serverades helt gratis i skolan.

Självfallet fanns det rätter man inte tyckte särskilt mycket om, men det fanns också vissa som verkligen fick det att vattnas i munnen.

Panerad fisk med dillsås brukar vara en sådan rätt som de flesta nämner som en favoriträtt när man pratar skolmat – och här nedanför kommer ett utsökt recept på just detta. Vilka minnen!

Det är tv-kocken Zeina Mourtada har delat med sig av exakt hur man gör maträtten precis så härlig och god som i skolan.

Minnas tillbaka

Många av oss kan nog drömma oss tillbaks till skolan och minnas lyckan när man kom in i matsalen och det var panerad fisk med kall dillsås.

Det är svensk husmanskost när den är som bäst och faktum är att det inte är speciellt svårt att få till.

TV-kocken Zeina Mourtada har delat med sig av sina absolut bästa tips på hur man får till den härliga klassikern hemma.

Panerad fisk med dillsås

Receptet är för 6 personer och kommer från Zeinas hemsida

Fisken:

  • 6 st djupfryst eller färsk vit fiskfilé av valfri sort (tex rödspättafilé, torsk osv. De flesta vita fiskar funkar utmärkt)
  • 1-2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • Ca 1 dl vetemjöl
  • Ca 3 dl ströbröd
  • 1 msk citronsaft från färsk citron
  • 1 tsk örtsalt eller vanlig salt
  • 1 tsk svartpeppar

Kall dillsås (skolans fisksås)

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (Zeina rekommenderar filmjölk)
  • 0,5 dl majonäs
  • 1 dl bostongurka
  • 1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 nypa svartpeppar

Så gör man

Såsen: 

  • Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering.

Fisken: 

  • Tina upp fisken om du använder djupfryst.
  • Torka dem med hushållspapper, strö sedan på salt och peppar. Låt stå en stund medan du förbereder garnering.
  • Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft och mjölk. Lägg ströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
  • Vänd en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd.
  • Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek fisken i ca 4-7 min på varje sida (stektiden kan variera beroende på hur tjock filé du har). Är du osäker på om fisken är genomstekt kan du baka dem en stund i ugnen efter att du stekt dem.
  • Lägg på en plåt och baka mitt i ugnen på 200° några minuter. Servera med ärtor eller riven morot, dillsås och potatismos.

Här kan du se en video på exakt hur du ska gå tillväga:

Wow, vilka minnen! Kommer du att prova detta?

Tryck nu på DELA-knappen!