Expertens varning i sommar: Lägg aldrig mat på skitiga grillgaller – misstaget många gör

Att grilla på sommaren är bland det svenskaste som finns. Tusentals svenskar lagar mat under bar himmel så fort tillfälle ges.

Men det gäller att se upp – experten varnar nu för vad du absolut inte ska göra när du grillar.

Grillning är något som hör sommaren till och runt om i vårt avlånga land så ligger grilloset som en aptitretande filt över villakvarteren.

Många gör fel

Men det är inte helt riskfritt att grilla, åtminstone om man grillar på fel sätt.

Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, gästade Nyhetsmorgon och där upplyste hon tittarna om de dolda farorna med att grilla.

Bland annat så varnade hon för att inte grilla på skitiga och brända grillgaller.

– I de brända partierna finns också presumtiva cancerframkallande ämnen som lossar när du eldar på och hamnar på maten. Så gör rent det innan, säger hon i programmet.

Man ska också undvika att äta allt för brända partier på maten som man grillat.

Bild: Shutterstock

Detta gäller

Marie-Louise upplyser också att man helst ska grilla med vanligt grillkol och absolut inte med exempelvis tryckimpregnerat virke. Tallkottar, som vissa använder för att få liv i glöden, ska man definitivt undvika.

– Det är det absolut värsta man kan göra. För då bildas det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren i röken, som sen hamnar på köttet, säger Danielsson-Tham i Nyhetsmorgon.

Ett annat vanligt misstag är att man lägger tillbaka det grillade köttet på samma fat som man tog ut det råa köttet på. Då kan snabbt bakterier spridas och leda till magsjuka.

Nu grillar vi säkert i sommar!

Tryck nu på DELA-knappen!