Camilla Hamids knäck med läckra ingrediensen – det smaskiga hon toppar med gör det omöjligt att bara ta en

Nu under julen så är knäck ett måste till alla juliga mysstunder.

Camilla Hamid ger dig ett perfekt recept på de knäckiga läckerheterna.

På julen så är knäck en självklarhet i många hem. De söta godsakerna är perfekta till julmyset eller som efterrätt på julbordet.

Att koka knäck är både enkelt och ett kul nöje för hela familjen. Det kan dock vara lite klurigt att få knäcken sådär perfekt. Ibland blir den för lös och ibland blir den stenhård.

Receptkreatören och bakinfluencern Camilla Hamid visar hur du får till knäcken sådär magiskt perfekt – med rostad sötmandel.

Receptet är hämtat från hennes matblogg där man hittar mängder av underbara recept.

Camilla Hamids godaste knäck

Ingredienser:

  • 75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
  2. Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
  3. Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
  6. Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.

Källa: Camilla Hamid

I spelaren nedan kan du se exakt hur Camilla Hamid går tillväga när hon kokar knäck:

Tack för ett helt underbart recept Camilla!