Filip Poons perfekta matlåda: Pannbiff med löksås – unika detaljen tar rätten till en nivå

När svensk husmanskost är bra tillagad är den riktigt, riktigt svårslagen. På engelska finns ett uttryck som heter ”comfort food” och är – precis som det låter – mat som får en att må lite bättre.

Svensk husmanskost räknas för de allra flesta av oss som just comfort food. Man blir glad, lugn och harmonisk av att äta en klassisk rätt som stekt fläsk med löksås, till exempel.

Här nedanför bjuder kändiskocken Filip Poon på sin speciella tolkning av en svensk klassiker, nämligen pannbiff med löksås och klyftpotatis.

Pannbiff med lök och kokt potatis är en sådan där rätt som de flesta av oss har en relation till. Man kanske alltid fick det när man besökte sin faster eller mormor, eller så var det ens pappas paradrätt som han alltid ville laga.

Filip Poons pannbiff med löksås

Alldeles oavsett så finns det såklart mängder av olika sätt att laga den här klassikern på, alla har säkert sitt lilla sätt.

Det som är så bra med pannbiff med löksås är att den gör sig perfekt som matlåda, något som Filip Poon visar prov på här nedanför.

Bild: Youtube

Ingredienser

För fyra portioner behöver du:

8st stora potatisar, ungefär 1 kg, delade i klyftor
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitlökspulver
4 msk ströbröd
3 msk rapsolja
50 g smör, tunt hyvlat med osthyvel

Pannbiff
500 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk malen kryddpeppar
1 dl ströbröd
1,5-2 dl mjölk
0,5 tsk vitlökspulver
Peppar
1 dl ströbröd till panering
1 dl rapsolja

Löksky
2 stora gula lökar, skivade
Peppar
Salt
1-2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
2-3 dl vatten
2 msk oxfond
2 msk kinesisk soja/japansk soja
1 tsk socker
0,5 tsk MSG (om du vill)
Tillbehör: Saltgurka och persilja

Så här gör du

Potatis

  1. Sätt ugen på 220°c varmluft.
  2. Dela potatisen i klyftor.
  3. Olja in en stor ugnsform med rapsolja, strö över salt och 2 msk ströbröd.
  4. Lägg potatisen på plåten med den delade delen neråt mot plåten. Salta, strö vitlökspulver och 2 msk över potatisen.
  5. Hyvla kylskåpskalt smör med osthyvel och sprid ut på potatisen.
  6. Baka i ugn i ca 25-30min.

Pannbiff:

  1. Blanda 1dl ströbröd med mjölken, kryddpepparn, vitlökspulver, ägg, peppar och saltet . Låt stå några minuter.
  2. Ha sedan i sörjan i blandfärsen och blanda åt samma riktning med en slickepot eller slev. Blanda gärna i 2-3min. Färsen ska vara lätt spänstig men ganska blöt.
  3. Fukta dina händer och och tryck ihop pannbiffar, lägg dom på tallrik/plåt med ströbröd på, panera på bägge sidorna.
  4. Stek sedan i rikligt med rapsolja på medelvärme, på värmeskala 0-9 på spisen så stek på 6-7.
  5. Stek i 5-6min på varje sida. Stek i omgångar och om du är osäker på om dom är klara, öppna upp en biff och kolla, eller använd termometer. Innertemperatur ska vara på minst 70°c.

Löksky:

  1. Stek löken i samma stekpanna som biffarna stektes i.
  2. OBS se till så att det inte är för mycket brända bitar i stekpannan, känns det inte rätt så torka ur stekpannan först.
  3. Gå sen i med resterande ingredienser och låt koka tills hälften finns kvar.
  4. Servera allt med hackad persilja och saltgurka.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Filip Poon själv gör.

Så gott ju!

Tryck nu på DELA-knappen!