Smarta husmorsknepet: Häll kokosolja på skärbrädan – anledningen är genial

Smörja in skärbrädan med kokosolja kan låta som något från en ding ding värld.

Men faktum är att anledningen till att göra just detta är supersmart.

Läs mer om varför här nedanför!

En skärbräda är för många en bästa vän i köket. Den är smidig och enkel att använda, och passar i de flesta situationer.

Lukta illa

Just därför är det också en produkt som slits ut ganska snabbt. Den kan bli repig och skadad, men inte minst äcklig och börja lukta illa.

Visst kan man slänga den och köpa en ny, men för att spara på både miljö och plånbok går det också att ge skärbrädan en ordentlig rengöring hemma i köket.

Allt som behövs är några ingredienser som de flesta har i skafferiet!

Bild: Shutterstock

Göra rent skärbräda

Själv använder jag oftast en skärbräda i trä, som är mer hållbar än en variant i plast. Men även skärbrädan i trä är en produkt som slits ut om man inte vårdar den.

Det man aldrig ska göra för att få en skärbräda i trä att bli fräsch på nytt, är att köra den i diskmaskinen. Då torkar träet ut och spricker, skriver Leva & Bo.

För en grundlig rengöring ska du istället använda salt och citron. Dessa komponenter ser nämligen till att bakterier försvinner – och är dessutom klart på nolltid.

Börja med att diska skärbrädan som vanligt, och strö sedan salt på den. Gnugga med en citronhalva och låt stå i 15 minuter så att saften får verka, innan du sköljer av den och låter torka.

Bild: Shutterstock

Kokosolja på skärbrädan

Om du har en skärbräda i trä, behöver den också behandlas med jämna mellanrum. Annars kan bakterier frodas i skärbrädans skåror och håligheter.

Men om du tar hand om den kan skärbrädan faktiskt hålla hela livet. Då är ett bra husmorstips att ta till kokosolja.

Den härsknar inte och tål dessutom hög värme, vilket gör att den är bättre för ändamålet än andra vegetabiliska oljor.

Bild: Shutterstock

Det enda du ska göra är att smörja in skärbrädan med en klick kokosolja, både på sidor och kanter. Låt den sedan stå över natten innan du torkar bort överflödig olja – och din skärbräda är som ny igen!

Kände du till det här knepet?

Tryck nu på DELA-knappen!