Jessica Frej bjuder på nostalgichock – kontroversiella orden om Flygande Jacob: ”Godare än…”

Det är dags för en retrorätt som många säkert har ätit en hel drös med gånger – men lagar du den fortfarande? Tv-kocken Jessica Frej tycker att den oväntade kombinationen av råvaror är fantastiskt och hon hoppas att rätten återigen ska bli populär.

Så här lagar du hennes klassiska Flygande Jacob.

Kyckling, banan, jordnötter, chilisås, vispgrädde och bacon… servera med ris. Vad är det för märkligt påhitt egentligen?

– Väldigt tokig kombination av råvaror, men en lite bortglömd rätt som jag verkligen vill lyfta fram, säger Jessica Frej på sin Youtube-kanal, där hon visar hur man gör en klassisk Flygande Jacob.

Läs mer: Raggmunkar med stekt fläsk på Mannerströms vis – klassikern som är för gudomlig för att avstå 

Rätten var framför allt populär för 30-40 år sedan, när frukt i mat blev en stor grej. Den var älskad (eventuellt hatad av vissa) i drygt två decennier, men nu har den fallit lite i glömska. Den är i alla fall inte alls lika omtyckt längre.

Jessica Frej bjussar på Flygande Jacob. Foto: Youtube

”Mer lättlagat än tacos”

Det vill Jessica Frej, tidigare deltagare i ”Sveriges Mästerkock” och numera kokboksförfattare och tv-kock, ändra på. Hon syns ofta i TV4:s ”Nyhetsmorgon” där hon bjuder tittarna på lättlagad mat – just enkelheten i den här rätten är något hon trycker på när hon rekommenderar folk att laga den.

– På 80- och 90-talet var Flygande Jacob lite vad tacosen är i dag, det man lagade på fredagskvällen. Jag har en liten dröm om att rätten ska återta sin plats på fredagsbordet. För det är faktiskt mer lättlagat än tacos, och kanske lite godare, säger hon.

Ett något kontroversiellt uttalande med tanke på att tacos under de senaste 10-15 åren blivit något av en svensk nationalrätt som äts av flera tusentals människor varje helg.

Sött och salt: en beprövad kombo

Det många kanske har lite svårt när det kommer till Flygande Jacob är den varma och mjuka bananen. Vad gör den egentligen där? Jessica Frej har ett logiskt svar på det.

– Det är många som rynkar på näsan när man säger frukt i mat. Det är inte en dum idé, för där får vi in sötman och sen har vi också sälta såklart eftersom det är mat vi lagar, säger hon och fortsätter:

– Just att bland sött och salt gör att man får in det som gör en maträtt god. Det är också det som gör att man kan få lite cravings av en viss maträtt. Kontrasten mellan sött och salt gör att det blir det här ”ha-begäret”.

Det här behöver du:

 • Kyckling
 • Bacon
 • Banan
 • Jordnötter
 • Chilisås
 • Vispgrädde
 • Ris

Så här lagar du rätten:

 1. Börjar med att steka kycklingen i smör, för det är den som tar längst tid. Strö på lite salt och stek till den får fin yta. Den ska gå klart i ugnen.
 2. Klipp ner bacon i en annan stekpanna. Fräs till den är lite knaprig.
 3. Såsen till rätten består av chilisås (ketchup) och vispgrädde. Det är bara att blanda ihop ingredienserna med en visp.
 4. Skala bananen (tre stycken) och skiva den sedan i centimetertjocka slantar. Lägg ut dem över kycklingen i en ugnssäker form.
 5. Sedan häller du över såsen som du redan blandat. Toppa med jordnötter och baconet som du redan stekt.
 6. Kör in formen i ugnen (225 grader i 15-20 minuter) så att såsen blir varm och bananerna blir mjuka.
 7. Servera med kokt ris.

Tack för maten, Jessica! Vad roligt att laga den här klassiska nostalgirätten igen.