Krämig cheesecake med ljuvlig smak av rabarber – så gör du sommarens drömmigaste efterrätt

För alla efterrättsälskare därute är detta recept definitivt ett måste. Camilla Hamids fantastiska rabarbercheesecake kan nog ingen få nog av.

Fågelkvitter, långa ljusa kvällar, solsken mot kinden och doften av nygrillat.

Äntligen börjar sommaren närma sig med stormsteg och det är nog många runtom i landet som längtar ordentligt.

Med vinden i håret och väldoftande blommor i trädgården så är tillvaron på många sätt fantastisk trots allt.

Men det är inte bara värmen och ljuset som gör sommaren härlig- utan även alla goda bär och frukter.

En av de absolut bästa sommarsmakerna är rabarber och i Sverige är det en storfavorit under just sommarmånaderna.

”Cheesecake med sötsyrlig rabarberswirl”

I form av drinkar, saft, sylt och pajer så är rabarbern älskad av både stora och små.

Och ett recept som alla borde testa är Camilla Hamids underbara rabarbercheesecake.

Det är en kreation som hon beskriver så här: ”spröd botten möter len cheesecake med sötsyrligt rabarberswirl.”

Den passar perfekt för en härlig fika med familjen, såväl som inför studentfirandet eller födelsedagskalaset i solen.

Rabarbercheesecake- du behöver:

Receptet är Camilla Hamids

Rabarberkompott:

  • 250 g rabarber
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl syltsocker

Botten:

  • 100 g smör
  • 14 digestivekex

Fyllning:

  • 900 g rumstempererad färskost
  • 4 rumstempererade ägg
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljpasta eller 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,25 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
  • 0,5 tsk salt

Så här gör du:

  • 1. Rabarberkompott: Skölj rabarbern och skär den i tärningar. Ha ner rabarbern i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten. Låt koka under omrörning tills rabarbern mjuknar och löses upp och du får en härligt tjock rabarberkompott.
  • 2. Häll upp rabarberkompotten i en skål och låt stå i kylskåpet för att svalna och tjockna ytterligare. Under tiden kan du göra cheesecaken.
  • 3. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  • 4. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  • 5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  • 6. Fyllningen: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  • 7. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  • 8. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen. Klicka i rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att det bildas ett swirl-mönster.
  • 9. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen.
  • 10. Låt cheesecaken gräddas i mitten av ugnen i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.

Här kan du se en video på exakt hur du ska gå tillväga: