Markus Aujalay lagar ärtsoppa med fläsk på sitt vis

Är det något som verkligen etablerat sig som en svensk tradition är det att på torsdagar äter man ärtsoppa.

Här nedanför kommer ett riktigt smarrigt recept på ärtsoppa från ingen mindre än stjärnkocken Markus Aujalay.

Torsdagar, då äter man ärtsoppa. Men varför?

Därför äter vi ärtsoppa på torsdagar

Jo, det gör man för att fredagen innebar fastedag förr i tiden och då ville man fylla upp sig rejält med en stadig portion ärtsoppa med fläsk.

I Sverige har vi ätit ärtsoppa ända sedan 1200-talet och var bland annat August Strindbergs favoriträtt, han kallade ärtsoppa för ”gudamat”.

Här nedanför kommer en mer modern tappning på den klassiska rätten, från självaste Markus Aujalay.

Bild: Youtube

Markus Aujalays ärtsoppa med fläsk

Markus Aujalay gör sin ärtsoppa med fläsk och korv.

För att laga fyra portioner behöver du följande ingredienser:

500 g torkade gula ärtor
1 gul lök
Torkad mejram
Några kvistar färsk timjan
Vatten
Fläskbuljong
Salt
1 bit rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 morot
1 bit purjolök
1 bit rotselleri
10 kryddpepparkorn
4 hela kryddnejlikor
2 lagerblad
1 bit kokt fläsklägg och god korv till servering
Senap till servering

Så gör du

I klippet nedan kan du se exakt hur du tillagar den smarriga soppan.

Så smarrigt det ser ut!

Tryck nu på DELA-knappen!

Exit mobile version