Så bakar du pepparkakor precis som drottning Elizabeth älskade dem –  det himmelska på toppen är pricken över i:et

Pepparkakor hör julen till och varje jul äts det tonvis med pepparkakor i Sverige.

Kakorna är dock populära även i andra delar av världen, inte minst i det brittiska kungahuset.

Nedan får du recept på drottning Elizabeths hovkonditors fantastiska pepparkakor.

Pepparkakorna har sin storhetstid nu under jularna och det är inte så konstigt. Kakornas smak och många olika former är ljuvlig och tar en alltid tillbaka till barndomen på något vis.

Att baka pepparkakor är dessutom ett stort nöje för hela familjen. Speciellt om man har barn så är det ett riktigt mysigt julpyssel att hålla på med.

Bland kungligheterna på Buckingham Palace har det alltid varit tradition med stora julbak. Under drottning Elizabeths levnad så önskade hon alltid sina traditionella pepparkakor av sin hovkonditor, dekorerade med rikligt med glasyr på toppen i alla dess färger.

Och nu har du faktiskt möjligheten att baka dina pepparkakor precis så de alltid bakats i det brittiska kungahuset. Hovkonditorn har nämligen avslöjat sitt hemliga recept som brittiska kungahuset lade ut på sin hemsida!

Drottning Elizabeth’s ”Gingerbread biscuits”

Ingredienser (ca 10 kakor med 5 cm i diameter):

  • 200 gram mjöl med bakpulver
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 100 gram osaltat smör
  • 75 gram farinsocker
  • 25 gram strösocker
  • 45 gram mjöl
  • glasyr till dekorationen

Så gör du:

  1. Rör ihop mjöl och kryddor, tillsätt det tärnade smöret och smula med fingertopparna.
  2. Lägg till mjölken så att det blir en deg. Vik degen och låt vila i minst 2 timmar (helst över natten)
  3. Värm ugnen till 180 grader
  4. Rulla ut degen till ca 3 mm (men det beror på storleken på kakan som du vill göra), skär ut formerna och lägg på bakpapper. Strö med lite socker innan du gräddar i 180 grader.
  5. Låt svalna helt i kylskåp innan du gör glasyren.

Nu kan du också baka lika kungliga pepparkakor som det brittiska hovet!

Dela gärna artikeln så att fler får ta del av receptet!