Så blandar du Dan Ekborgs julgrogg – en klunk och du befinner dig mitt i klassiska kultfilmen

I princip alla svenskar har sett ”Tomten är far till alla barnen”. Jag kan nästan garantera att varenda en också har undrat vad det är för grogg Dan Ekborg har i glaset som han sveper i slutet av filmen.

Matbibeln har svaret. Så här blandar du till julgroggen som får dig att färdas rakt in i familjekaoset i kultfilmen.

”Jag behöver en grogg”.

– Vad är det för fel på den du har?

”Den är slut”.

Ja, de där orden känner nog de flesta igen. Det är skådespelarbröderna Dan och Anders Ekborg som konverserar med varandra i den legendariska julfilmen ”Tomten är far till alla barnen” som släpptes 1999 och nu ses av hundratusentals svenskar varje år.

Tomten är far till alla barnen, Dan Ekborg
Dan Ekborg i ”Tomten är far till alla barnen”. Foto: Youtube

Tragikomisk julklassiker

Det är en tragikomisk familjehistoria som handlar om Sara (Katarina Ewerlöf) som bjuder hem sina ex-makar och deras respektive för att fira jul ihop med alla barnen, och hennes nye sambo Janne (Peter Haber).

Det blir kaos och flera personer vänder sig mot varandra, river upp gamla sår, anklagar den ena och den andra för otrohet och svek. Det hela blir inte bättre för att de flesta vuxna i filmen häller i sig alkohol i mängder.

Visst, det är en lite mörk film till viss del – men den innehåller samtidigt sanslöst mycket humor. Somliga scener har blivit riktigt klassiska.

Som den när det framkommer att Erik (Carl Kjellgren) är homosexuell och har en affär med en annan man. I ren chock häver Dan Ekborgs karaktär Gunnar i sig en grogg i ilfart, bara för att nästa sekund blanda ihop en ny.

Speciella vodkan är avgörande

Undertecknad har faktiskt specialstuderat varje scen i kultrullen för att se exakt vilka beståndsdelar som förekommer i groggblandningarna under julfirandet. Nu har vi svaret på VAD Dan Ekborg & Co. egentligen dricker och som verkar vara så nedrans gott att han kräver mer.

Dan Ekborg, Tomten är far till alla barnen
Dan Ekborg. Foto: Youtube

Det är Vodka Tonic som är groggen för aftonen. Man ser det tydligt när Anders Ekborg drattar i rejäla slattar Finlandia-vodka i glasen för att sedan trycka ner en citronskiva i varje grogg.

Det hela toppas sedan med Schweppes Indian Tonic – ett klassiskt tonicvatten. Givetvis går det att använda likvärdiga ingredienser, men vill man själv uppnå exakt samma känsla som skådespelarna förmedlar i filmen får man nog satsa på att använda rätt varumärken.

Så här gör du Dan Ekborgs Vodka Tonic:

  1. Ta gärna ett highballglas om du har det hemma. Det lämpar sig perfekt för exempelvis Gin & Tonic. Även för denna Vodka Tonic.
  2. Häll generöst med vodka (gärna Finlandia) i glaset. Kanske 8-10 cl för att få fram den Dan Ekborgska känslan i kroppen när du halsar drycken.
  3. Skär citron i skivor och slunga ner en bit i glaset.
  4. Toppa med Schweppes tonicvatten så det nästan rinner över kanten.
  5. Drick fort som fan!

Källa: ”Tomten är far till alla barnen”

Låt det väl smaka! En upplevelse utöver det vanliga är det jag kan lova er.