Som på restaurang: Filip Poon visar hur enkelt du lagar egen kebab utan krångel

Att köpa med sig pizza eller kebab hem från sin lokala pizzabagare på helgen är något av en svensk paradgren.

Men visste du att kebab går jättebra att göra själv hemma, och det smakar som på restaurang?

Här nedanför visar stjärnkocken Filip Poon hur man gör, häng med!

Kebab. Blotta ordet kan få det att vattnas i munnen på en.

Göra kebab hemma

Smaken av kebab signalerar helg och god stämning, så enkelt är det bara.

De flesta av oss handlar kebab i affären men det går faktiskt utmärkt att göra kebab hemma.

Se bara själv här nedanför!

Filip Poon kebab

För att göra fyra portioner behöver du följande:

  • 250-300 g gul lök
  • 1 kg nötfärs (gärna högrevfärs och minst 12 % fetthalt, du kan med fördel blanda med 30 % lammfärs)
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk sumak
  • 1 tsk svartpeppar

Servering

  • tomat
  • salt
  • pimiento
  • tunnbröd (eller ris)

Så gör du

  1. Skala löken och riv den riktigt fint, eller kör den i en mixer. Lägg löken i en sil och låt vätskan rinna av så att smeten inte blir för lös och lossnar under grillningen. Har du inte tid för det kan du blanda i 4 matskedar ströbröd i smeten för att binda vätskan.
  2. Blanda alla ingredienserna med färsen. Knåda ordentligt tills fettet fastnar på händerna och skålen, då är smeten klar. Det kan ta upp till 10 minuter att knåda köttet tillräckligt för att det inte ska lossna från spetten.
  3. Koka upp 3 deciliter vatten och häll i en skål. Låt vattnet svalna så att du inte bränner dig.
  4. Blöta ena handen och ta cirka 100 gram av smeten. Forma smeten som en liten köttfärslimpa.
  5. Trä spetten rakt igenom köttet. Det är viktigt att händerna är fuktade med varmt vatten så att köttet inte fastnar på händerna.
  6. Sprid ut färsen jämnt på spetten. Tryck ut färsen med hjälp av fingrarna så att den blir ca 30 cm lång samt jämn och fin.
  7. Tryck sedan till köttet med jämna mellanrum så att det bildas ett vågmönster, då grillas spetten bättre.
  8. Grilla spetten över rikligt med riktigt varm kol så att köttet steks fort och inte lossnar från spetten.
  9. Vänd på spetten så fort ena sidan har fått stekyta. Vänd spetten sedan ett par gånger så att de inte blir torra.

Servering

  1. Dela ett par tomater på mitten och strö på salt.
  2. Trä tomaterna på smalare spett och grilla dem som tillbehör.
  3. Grilla gärna även pimientos om du vill. Det går även att steka dem i en grillpanna.
  4. Servera spetten med tunnbröd eller ris.

Njut! Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.

Så gott, det här måste man ju bara prova!

Tryck nu på DELA-knappen!