Supersmarrigt: Så enkelt gör du rökta räkor hemma – knepet med grillen är genialt

Nu börjar äntligen sommaren närma sig och då passar väl inget bättre än dessa rökta räkor som du enkelt får till på grillen.

Ett busenkelt recept som kommer få alla att vilja ha mer.

Ljusa sommarkvällar med en härlig dryck i handen och solen som värmer är svårslaget.

Fram med grillen

En av de saker som många ser fram emot lite extra under sommarmånaderna är att grillen åker fram.

För den som vill testa något nytt nu när värmen äntligen börjar omfamna vårt avlånga land är dessa rökta räkor perfekta.

Det är ett recept av City Gross och Sara Ekman som serverar räkorna med en sallad och två riktigt härliga såser.

Rökta räkor på grillen:

  • 1 kg färska räkor med skal
  • Rökspån
  • Folieform

Senapsmajonäs:

  • Ca 2 dl majonäs
  • 2 msk grov senap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar

Örtsås:

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl färska örter (mejram, persilja, gräslök)
  • 1 msk konc. äppeljuice
  • salt
  • vitpeppar

Sötsur gurksallad:

  • 1 gurka (skalad och i tunna skivor)
  • 2 msk färsk dill (finhackad)
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Gör så här:

  1. Förbered grillen och låt det bli fin glöd.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten och låt det svalna helt.
  3. Lägg gurkan i den svala lagen och tillsätt dill. Låt stå ca 30 minuter.
  4. Gör såserna genom att blanda samman ingredienserna och smaka av med salt & peppar.
  5. Lägg räkorna i en folieform.
  6. Lägg blötlagda rökspån på glöden och ställ formen med räkor i grillen men ej över direkt värme.
  7. Lägg locket på grillen och rök räkorna i 5-6 minuter.
  8. Servera omedelbart med såserna, gurkan och t.ex grillat bröd!

Här nedanför kan du se en video på exakt hur du ska gå tillväga.

Perfekt ju!

Tryck nu på DELA-knappen!