Zeinas utsöka kåldolmar tar klassikern till en ny nivå – en tugga och du kommer aldrig vilja sluta

Hemlagade kålkolmar går aldrig av för hackor, jag skulle till och med vilja påstå att det är bland det godast som finns.

Kåldolmarna sägs ha ursprung från Osmanska riket (Turkiet) och det sägs att det var Karl XII som tog med sig rätten hem till Sverige efter att han varit på resande fot i fem år. Att så är fallet finns det inga direkt bevis för, men det äldsta receptet på kåldolmar hittar man i Cajsa Wargs kokbok från 1765.

Det är häftigt ändå, att en sådan gammal rätt får folk på fall än idag.

I vanliga fall gör man kåldomar med vitkål och gör en god gräddsås av skyn och serverar ihop med kokt potatis, rårörda lingon och saltgurka. Men Zaina Mourtada gör en uppdatering av klassikern, ett recept från Balkan vid namn Sarma.

Herregud, älskar du precis som jag kåldolmar. Då är det här receptet för dig.

Tips! Det går det alldeles utmärkt att göra mängder av husmansfavoriten och frysa in för hektiska dagar då tiden är knapp, eller lata dagar då man inte har ork att börja från början i köket.

Ta del av hela receptet, steg för steg på Zeina Mourtadas Instagram.

Du behöver:

6-8 portioner
1 stort surkålshuvud
200 g rökt kött, gryt kött eller korv (valfritt)
2-3 st lagerblad
2 tsk paprikapulver
Ca 8 dl vatten
Fyllning:
1 kg köttfärs av valfri sort
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
3 dl ris (valfri sort, tex rundkornigt, långkornigt eller jasminris)
Ca 2 tsk vegeta (allkrydda som används i Balkan, kan uteslutas)
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Redning:
25 g smör
1 msk vetemjöl
2 ts paprikapulver

Så här gör du:

Förbered surkålen. Skär bort den hårda stocken på kålen, separera bladen. Skölj kålen ordentligt i ljummet vatten. Låt rinna av i en sil.

Hacka lök i små tärningar, finhacka vitlöken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och köttfärs. Krydda med vegeta, paprikapulver och stek tills färsen får färg. Vänd i ris, smaka av med salt, peppar, blanda ordentligt och dra sedan bort från värmen.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 2 msk fyllning på bladet, vik in kanterna och rulla. Stapla dina kåldolmar med öppningen nedåt på ett fat.

De mindre bladen som är svåra att fyra och rulla lägger du i botten av en gryta. Varva kåldolmarna i grytan. Om du använder grytkött steker du den lite snabbt först och varvar i grytan med kåldolmarna. Om du använder rökt kött eller rökt korv hackar du dom i bitar. Lägg rökt kött och korv på toppen av kåldolmarna. Toppa med lagerblad och strö 2 tsk paprikapulver över och häll så mycket varmt vatten som det behövs för att exakt täcka kåldolmarna. Täck med ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 2 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.

Smält smör och stek vetemjöl med paprikapulver under omrörning i ca 1 min. Häll redningen över kåldolmarna, tillsätt lite vatten och låt puttra ca 30 min till. Stäng av värmen, låt kåldolmarna vila en stund, ca 20 min. Servera gärna med bröd!