Geniala husmorsknepet för att rengöra gjutjärnspannan – enkelt och skinande rent på nolltid

Att ha gjutjärnspannor hemma är verkligen en superinvestering. De lagar mat bra och de håller hur länge som helst om man sköter om dem på rätt sätt.

Gjutjärn kan dock vara ganska svårt att få rent. Fett och matrester fastnar gärna och är väldigt besvärligt att få bort.

Men det finns ett smart sätt att göra rent gjutjärnspannan på – utan att skrubba i flera timmar och utan att skada järnet.

Husmorsknepet kommer från Erika Johansson, som gjort ett inlägg i gruppen ”Husmors tips, gamla som nya” där hon tipsat om hur man rengör en gjutjärnspanna.

Inget vatten eller diskmedel

Utan att använda vare sig vatten eller diskmedel kan man få gjutjärnspannan som ny. Inget gammalt fett, ingen ingrodd smuts!

Hemligheten heter istället grovt salt – och i gruppen har många skrivit och tackat för det smarta husmorsknepet.

”Märker stor skillnad på att diska ur med vatten och bränna in salt. Tycker att även lukten från fettet försvinner med saltet, det gör det inte med vatten”, skriver bland annat en användare.

Så hur fungerar det då? Mer om det här nedanför.

Bild: Shutterstock

Här är Erikas tips för att rengöra gjutjärnspannan

1. Det Erika tipsar om att du ska börja med, är att ta fram grovt salt och hälla det i gjutjärnspannan. Hetta sedan upp på spisen.

2. Vänta tills saltet sprätter och blir brunt – då vet du att fettet och smutsen har satt sig i saltet. Ta bort från spisen.

3. När det har svalnat kan du ta bort allt salt från pannan, antingen genom att borsta eller skölja. Häll sedan i rapsolja och låt järnet bli varmt. Ta bort från spisen och låt oljan svalna i lugn takt, gärna till dagen efter. Då kryper det in ordentligt i fettporerna, menar Erika.

4. ”Penslade även oljan på ovansidan mellan plättarna. Torkar bort överflödigt fett i morgon och sedan är den redo att börja användas”, skriver Erika. Hur smart som helst!

Bild: Husmors tips, gamla som nya/Facebook

Till sist tipsar också Erika om hur du ska göra efter att du har använt pannan. Hon menar att du inte bör diska av den direkt – utan bara ta bort smet och överflödigt fett och sedan vänta till nästa gång.

”Då hettar jag upp den ordentligt igen så porerna öppnas, sköljer ur den med varmt vatten och borstar med diskborsten. Inget diskmedel!!! Låter sedan pannan torka på den varma plattan. Pannan är nu helt ren och bakterielös. Bara att steka och njuta av god nyttig mat”, skriver Erika på Facebook.

Smart, eller hur!

Tryck nu på DELA-knappen!