Vilken banan äter du helst? Ditt svar kan avslöja något oväntat om din hälsa

Precis som med allt annat här i världen tycker vi människor om olika saker, men få saker ger upphov till diskussioner så mycket om vilken sorts banan man gillar.

En del tycker om när bananen kommer direkt från trädet, och är grön och hård. Men andra tycker om när bananen är alldeles brun och lite mjuk i konsistensen. Och vissa tycker om bananer där mittemellan.

Men faktum är att bananens färg avslöjar en del om dess innehåll, vilket i sin tur påverkar den som äter bananen.

Här nedanför går vi igenom hur bananens mognad påverkar innehållet.

Gröna bananer

Bild: Pixabay

Gröna bananer är svårskalade och hårda. Gröna bananer har också ett lågt GI-värde, vilket är bra om man försöker hålla sockerintaget på en låg nivå.

Omogna bananer stärker också immunförsvaret tack vare probiotika vilket är bra för tarmen. Äter man en grön banan håller man sig mätt länge, men de innehåller inte så mycket antioxidanter. De kommer senare i bananens mognadsprocess.

Gula bananer

Bild: Pixabay

När bananen blivit gul men ännu inte utvecklat prickar så är bananen i det skick som de flesta skulle vilja äta. Bananen är lättsmält och lite söt till smaken.

En knallgul banan är rik på antioxidanter. Antioxidanter hjälper kroppen att skydda sig mot ålderskrämpor, hjärtproblem och andra sjukdomar.

En medelstor, gul banan ger dig dessutom 37 mg magnesium, en viktig mineral som hjälper hjärnan att hålla sig i trim.

Prickiga bananer

Bild: Pixabay

Prickiga bananer är fulla av antioxidanter och motar således sjukdomar i dörren.

Ju prickigare en banan är ett tecken på att den innehåller TNF. TNF står för tumörnekrosfaktor och är ett ämne som motverkar cancer och förekomsten av onormala celler i vår kropp. En japansk studie från 2008 visade att bananer med mörka fläckar producerar TNF, som har förmågan att bekämpa onormala celler. Men det behövs mer forskning på området.

Bananer med prickar är dessutom lättare att smälta om man har lite känslig mage. Men de innehåller också mer socker, eftersom de kommit längre i mognadsprocessen.

Bruna bananer

Bild: Pixabay

Bananer som helt övergått i brun färg är extremt söta och lämpar sig bäst som ingredienser i bananpannkaka eller en smoothie.

De har också en hög koncentration av antioxidanter. Bruna bananer är också lättsmält och perfekt om du har magbesvär. Du behöver bara se till att du äter dem innan de ruttnar!

Kände du till detta?

Tryck gärna på DELA-knappen!