Genialt: Mataffärens bananknep hyllas – här är anledningen

Varje år producerar vi över 300 miljoner ton plast. Det används i allt från vanliga förpackningar till kläder, men mycket av plasten används endast en gång.

Det som väl kastas bort skräpar ner både gator och landsbygd men allra mest stryk tar havet. I naturen bryts inte plasten ner utan cirkulerar istället runt vilket skadar både djur,- och natur,- och marinliv.

Men det finns många saker vi kan göra för att dra ner på vår plastkonsumtion, någonting den här matbutiken valt att göra på ett helt genialt sätt.

Det finns många saker vi kan göra för att få ner vår plastkonsumtion i vardagen.

Att återanvända gamla påsar är en sådan men mycket handlar också om att bli mer medveten och göra aktiva val.

Butikens geniala drag

Credit Suisse varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i världshaven år 2050.

Vi människor måste börja tänka mer på våra vanor gällande plasten – och mataffärer i Thailand och Vietnam har tagit det ytterligare steg.

De använder någonting helt annat än plast.

Bild: Facebook

I stället för plastförpackningar runt varje liten produkt har matbutikerna i stället valt att använda bananlöv för att förpacka varorna.

Bananlöv

Dessa löv hade antagligen inte använts till någonting om inte just i dessa ändamål – och vi kan bara konstatera att lösningen är helt genial.

Just den här matbutiken i Chiangmai, Thailand, har valt att ta bort all plast i butiken för att ge plats för just bananlöv.

Butiken är fortfarande i testfasen och förhoppningen är att deras initiativ med bananlöv ska sprida sig nationellt.

Bild: Facebook

”Villig att köpa mer”

– När jag ser grönsakerna inpackade i dessa vackra bananlöv blir jag mer villig att köpa större mängder. Jag tror att det här initiativet kommer hjälpa lokalbefolkningen att vara mer medveten om att skydda in natur, säger kunden Hoa till Vice.

I Sverige kan det kanske vara svårt för matbutiker att få tag på riktiga bananlöv, men oavsett kan det här verkligen stå som model och inspiration för både våra matbutiker i Sverige som utomlands.

Bild: Facebook

Så bra ju!

Tryck nu på DELA-knappen!