Så gör du Sébastien Boudets enkla surdegsbröd på mindre än 6 minuter – så blir du en mästerbagare

Ibland när man är på bakhumör vill man bara göra någonting enkelt och som i slutändan blir magiskt gott – utan några krusiduller. Sébastien Boudets surdegsbröd går både otroligt snabbt att baka, är väldigt okomplicerat och smakar fantastiskt.

I klippet här nedan, som kommer från hans Youtube-kanal, får du tips på hur du blir en riktigt vass hemmabagare.

Vi är många som när en dröm om att bli bagare, eller åtminstone baka mycket mer i hemmet. Kanske har vi det i våra gener eftersom det rent historiskt alltid varit viktigt för människan att kunna använda sig av mjöl och vatten för att få till en deg som kan bakas ut till bröd?

Jag vet inte riktigt hur ni känner, men jag har i alla fall länge velat lära mig att göra ett riktigt gott och saftigt surdegsbröd.

Inte bara knata till affären för att köpa ett. Jag vill skapa själv.

Så hittade jag det här bakreceptet från den franske bagaren och konditorn Sébastien Boudet, 48, som många känner igen från Kanal 5-programmet ”Dessertmästarna” där han var domare tillsammans med Magnus Johansson och Roy Fares. Han har dessutom släppt fem stycken böcker om bakning och matlagning.

Läs mer: Mat-Tinas recept på pasta carbonara får det att vattnas i munnen – efter en tugga gapar alla efter mer

Surdeg är inte samma sak som jäst

När jag såg hans urläckra bröd tänkte jag att det där ska jag lära mig att baka och bemästra.

– Det är inte så svårt att baka världens godaste surdegsbröd. Det tar inte mer än sex minuter, säger han i klippet som finns på hans Youtube-kanal.

– Det jag behöver är lite mjöl, gärna ekologiskt. Vatten, oraffinerat havssalt och sen såklart surdeg. Nu när jag säger surdeg så menar jag surdeg. Inte jäst, det är inte samma sak. Surdeg är bara mjöl och vatten som har börjat jäsa och bubbla, fortsätter han.

6,5 dl vatten
30 gram havssalt
1 kg vetemjöl
Några matskedar surdeg


Häll i vattnet i en bunke eller skål. Sedan i med saltet och en större mängd av mjölet. Men du vill inte ta i allt, för då blir degen seg och den går inte att röra. Så spara lite av mjölet i påsen.

Blanda ihop vattnet, mjölet och saltet. Sedan är det dags att tillsätta surdegen, ett par matskedar. Det är inte så viktigt exakt hur många.

– Det viktiga är att surdegen bubblar och inte smakar surt. Den ska vara lite mild. Man har fräschat upp den för ett par timmar sedan och då är den jättebra nu.

Låt degen jäsa sig stor

Sedan rör man runt till degen blir jämn och mjölet blandats i. Då häller man ner resterande del av mjölet och fortsätter blanda.

Täck sedan över degen med en linneduk och låt vila i en timme. Då hinner den bli elastisk och fin. Efter 60-90 minuter är det dags att ta ut degen för att knåda den på ett mjölat bakbord. Lyft upp degen och smäll ner den i bordskivan samtidigt som du viker den på mitten. Efter ett par gånger är degen klar.

Nu ska degen vila igen, denna gång i hela tolv timmar. Du lägger den i en brödkorg som du klätt med en linneduk. Ha i lite mjöl på duken, så att degen inte fastnar. Släng på några nypor mjöl på degen som ska jäsa också.

Sébastien Boudet med sin surdeg. Foto: Youtube

Vik in kanterna och ”bädda in” degen. Sedan lägger du brödkorgen i en förslutningsbar plastlåda, för att den inte ska bli för kall för fort. Då avstannar jäsningen. Låt stå i upp mot ett halvt dygn.

– Under tiden i kylskåpet kommer degen att jäsa, utveckla smakerna, stärkelserna kommer att brytas ner, jästsvamparna från surdegen gör sitt jobb och brödet kommer bli gott. Det kommer bli bra för magen och få en härligt fin syra, säger Sébastien.

Låt inte ångan försvinna från brödet

Efter all tiden i kylskåpet är det äntligen dags att stoppa in degen i ugnen (250 grader). Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och snitta sedan brödet med fyra snitt som bildar en kvadrat.

– Det är för att man vill att brödet ska öppna sig och expandera. Man skaffar små, svaga punkter på skorpan som låter brödet växa i ugnen. För det använder jag en liten vass kniv, säger han.

Läs mer: Så gör du Jamie Olivers Pavlova – receptet som lyfter efterrätten till en ny nivå

Brödet går in i ugnen i 50-60 minuter och kommer ut när det är brunt och fint. När det är färdiggräddat låter du det vila i 30 minuter.

– Det värsta och jobbigaste med det hela det var att vänta i en halvtimme till den skulle bli kall. Man ska aldrig öppna och skära i ett varmt bröd. Vad händer då? Det ryker ut massor med ånga, och ångan är vätska som borde stanna kvar i brödet, kondensera och göra brödet saftigt, berättar Sébastien Boudet.

När brödet svalnat är det bara att skära upp det. Smaklig spis!

Vilket underbart recept från Sébastien. Kul att äntligen lära sig att baka med surdeg – det ska jag testa flera gånger.

Vad tyckte du? Vill du ha fler goda bakrecept får du gärna gilla, dela och kommentera artikeln.