Fräsch sparrisrisotto med räkor och härlig citron – busenkla rätten som går hem hos hela familjen

Risotto är en riktig klassiker som kan göras på mängder av olika sätt. Det här härliga receptet på fräsch sparrisrisotto kommer garanterat bli en favorit för hela familjen.

Risotto är verkligen en rätt som kan göras på hundra olika sätt och det som är så härligt är att man bara kan slänga i precis det man själv tycker om.

Ibland är man sugen på något som piggar upp vardagen lite extra och då passar väl inget bättre än en riktigt fräsch risotto.

Det här receptet av TV-kocken Jennie Walldén innehåller goda räkor, färsk citron, sparris och krispigt pankokrisp.

Risotton som passar utmärkt för både en vanlig hemmakväll eller när gäster ska komma på besök.

Sparrisrisotto- du behöver:

Receptet är från Köket.se och räcker till 4 serveringar

  • 500 g grön sparris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 350 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l buljong (höns- eller grönsaksbuljong)
  • 50 g smör, kallt
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 1 citron, finrivet skal + lite pressad saft
  • 1 knippe färsk dill

Pankokrisp

  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, riven

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  3. Skär av och släng den torra delen på sparrisen, ofta ca 3-4 cm av botten på stjälken.
  4. Skär bort toppdelen, själva knoppen på sparrisen, och lägg åt sidan till servering. Skär resterande sparris i munsstora bitar.
  5. Koka sparrisen i buljongen i 5 minuter. Lyft upp med hålslev och kör i mixer till en slät grön kräm. Ställ åt sidan.
  6. Stek lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull tills de mjuknar. Tillsätt riset och låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  7. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills all buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen. Det tar ca 18-20 minuter. Tillsätt resterande sparris (knopparna) när det återstår ca 8 minuter av koktiden och låt den bli tillagad med riset. Tillsätt den pureade sparrisen när 3 minuter återstår av koktiden. Rör konstant.
  8. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan, rör om så risotton blir ännu mer krämig.
  9. Blanda pankoströbrödet med olivoljan och riven vitlök. Sprid ut på bakplåtspapper på en plåt.
  10. Rosta i ugn till gyllene, ca 8 minuter.
  11. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med räkor, lite finrivet citronskal och droppa på citronsaft. Strö över pankokrispet och toppa med lite dill och servera genast!

Här kan du se exakt hur du ska gå tillväga:

Det kan knappast bara vara jag som kommer laga det här ikväll!

Tryck nu på DELA-knappen!