Camilla Hamids knäckiga kladdkaka med salt topping – så perfekt att du vill börja julbaka nu

Är du en av dem som redan nu går runt och längtar efter julen? Då är denna knäckiga kladdkaka signerad Camilla Hamid perfekt för dig.

Du kan börja julbaka nu! Med denna ljuvliga skapelse har du en fullt godkänd ursäkt.

Ho ho ho! Här kommer tomten med en perfekt gåva inför jul. Något tidigt? Jo, kanske. Men denna kladdkaka är så god att den faktiskt kan ätas året om.

– Den består av en kladdig och chokladig kladdkaka toppad med knäcktopping och salta pretzels. En riktigt god hybrid mellan julgodis och våran kära kladdkaka, säger kända tv-konditorn Camilla Hamid på sin egen Youtube-kanal.

Läs mer: Du har bakat kanelbullar fel hela livet – Hilda Kirkhoffs enkla knep tar dina bullar till nästa nivå

Hon börjar med att fixa själva kladdkakan, basen i denna juliga och ljuvliga kreation. Smält smör, strösocker, kakao och salt blandas direkt i samma kastrull som du smälte smöret i. När det är en jämn smet går man ner med ett ägg i taget och rör om hela tiden.

– Det som är trevligt med just den här typen av kladdkaka som görs i kastrull är att det också blir minimalt med disk, konstaterar hon.

Camilla Hamids färdiga kladdkaka. Ser delikat ut. Foto: Youtube

Sötmandelknäck och salta kringlor

Camilla Hamid går sedan i med mjölet och vispar återigen till en jämn smet, sedan hälls den upp i en form som går in i ugnen på 175 grader (över- och undervärme) i 20-25 minuter.

Till knäcktäcket behöver du finhacka ner mandel. I en kastrull blandar du strösocker, vispgrädde, vaniljsocker, ljus sirap och salt. Sedan kokas innehållet upp till 125 grader innan kastrullen tas bort från värmen. Då ska smöret och mandlarna ner i kastrullen.

Camilla Hamid plockar ut kakan ur ugnen, den ska ha satt sig i kanterna men mitten ska helst vara lite vobblig. Sedan brer hon på knäckblandningen på toppen och så sätter hon pretzels (salta kringlor) som i en ring ytterst på kakan. Man kan även ha en liten nypa havssalt över kladdkakan i slutet.

– Här har ni den. En riktigt god och kladdig kladdkaka, toppad med segt knäck med mycket bitar av krispig sötmandel och salta pretzels, säger hon.

Tryck på länken för att hitta receptet på Mykitchenstories.se. Titta gärna också på Camilla Hamids Youtube-film för att se exakt hur du gör varje moment. Prenumerera på hennes kanal för att få flera läckra recept framöver.

Tack för ett strålande kladdkakerecept – det blir perfekt till adventsfikat om en månad.

Det här behöver du:

Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl

Knäcktopping:
30 g sötmandel, saltrostad
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
0,5 msk smör

Garnering:
flingsalt
salta kringlor (pretzels), eller salta pinnar

Så här gör du:

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.
  7. Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
  8. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
  10. Häll knäcksmeten över kladdkakan. Garnera med pretzels. Låt knäcktoppingen stelna på kladdkakan i kylskåpet i minst 1 timme innan du garnerar med flingsalt och serverar.