Så enkelt gör du riktigt snygga marsipangrisar till glöggfikat – på 15 min blir du julens hjälte

Maten i all ära, men julen är också sötsakernas tid. Knäck, ischoklad, marmeladkulor, polkagrisar, Aladdin-askar och så vidare… listan kan göras lång.

För dig som vill testa att göra marsipangrisar som du kan avnjuta framför Kalle Anka på julafton kommer här ett smidigt recept.

Du har bjudit över hela tjocka släkten till jul, men saknar fantasin att komma på vad du ska servera som läckert tilltugg till glöggen?

Inga problem.

Om du ställer fram de här supersnabba, roliga, söta och smaskiga marsipangrisarna kommer din familj tycka att du kommer med en julgåva lika underbar som de tre vise männens.

Marsipangris till jul
Dina grisar kommer se butiksgjorda ut. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ska du göra fyra stycken så behöver du egentligen bara: 800 gram marsipan, 400 gram mörk choklad, 4 matskedar florsocker (vid behov), röd hushållsfärg (karamellfärg) och silverkulor till ögon.

Om du vill smycka grisarna ännu mer är det fint att ha ett rött band runt som man kan knyta rosetter med.

Sedan är du redo att börja skapa dina grisar med chokladdoppade rumpor.

Så här gör du:

  1. Rulla marsipanen i händerna, på så vid värmer du upp den så den blir mer lättjobbad. Avsätt sedan en bit som ska räcka till öron, knorr och äpple i grisens mun.
  2. Den stora marsipanbiten som du har kvar ska du forma till en kon med ett platt slut (trynet) i smala änden. Rumpänden ska vara rundad.
  3. Använd en kniv för att skära upp trynet så det blir en mun. Sen kan du försiktigt vinkla upp överdelen av trynet. Sen gör du näsborrarna och ögonen (där du sedan sätter in två silverkulor).
  4. Rulla en liten knorr av en överbliven marsipanbit. När du är klar gör du ett litet hål där bak på rumpan och sätter in knorren. Forma även två öron och tryck dit försiktigt.
  5. Färga den lilla mängden marsipan du behöver till äpplet. Det ska vara rött. Om marsipanen krånglar och blir blöt och kladdig kan man tillsätta en matsked florsocker.
  6. Forma ett runt äpple och tryck in i grisens mun. Sedan smälter du din mörka choklad i ett vattenbad eller superförsiktigt i micron. När den är flytande doppar du grisens bakdel i chokladen och ställer den sedan på ett bakplåtspapper där den får stelna.
  7. Om du vill kan du knyta ett rött band runt grisen och förgylla den med en rosett på toppen.

Recept: Godare.se

Hoppas ni testar det här där hemma. Det ska i alla fall jag göra.

Vem vill inte ha en marsipangris att smaska på under julaftonen?