13 smarta användningsområden för överblivet gurkspad

Inläggning/konservering/pickling, kärt barn har många namn. Vi har i Sverige länge använt oss av metoden för att konservera och förlänga livslängden på mat. De flesta av oss har nog en burk med inlagd gurka i kylen.

Men visste du att vätskan du får kvar i burken när du ätit upp gurkan kan vara bra till en massa annat.

Du kanske brukar hälla ut vätskan i vasken, gör inte det här har du en hel lista på smarta tips du kan använda inläggningslagen till.

Det är den salta inläggningslagen du vill använda, den som består till störst del av vatten, vinäger och salt.

1. Hjälper mot orolig mage

Det låter kanske otroligt men syran från vinägern i lagen hjälper till att balansera PH-värdet, så att din mage lugnar mer sig.

Wikimedia Commons

2. Hjälper mot kliande myggbett

Har du kliande myggbett? Badda det irriterande området med lite saltlag. Vinägern i saltlagen lugnar huden och tar bort klåda. Kom bara ihåg att stryka på lite hudkräm efter så inte saltet torkar ut din hud.

Wikimedia Commons

3. Livar upp hängiga växter

Har du en krukväxt hemma som börjar se lite hänging ut? Häll lite saltlag på jorden när du vattnar.

Saltlagen innehåller mycket kalium som äv nödvändigt för växterna. Även syran hjälper PH-värdet i jorden och en ledsen växt kan snart bli glad igen.

4. Moverkar muskelkramper

Saltlagen i inläggningar har förvånande nog även bra egenskaper om du lider av muskelkramper, både akut och förebyggande.

Lagen innehåller höga halter av sodium och kalium. Forskare är inte helt säkra på varför man får kramp, men uttorkning och saltbrist sägs vara några av anledningarna. Därför kan en shot eller två med saltlag vara bra att dricka innan du ska träna om du ofta får kramp.

5. Hjälper mot baksmälla

En riktig baksmälla är aldrig kul, prova att dricka en deciliter saltlag när du vaknar på morgonen, saltet i lagen sägs göra underverk.

6. Rengör koppar

Dom flesta av oss har någon gammal kopparkastrull hemma, men dom börjar ofta se lite mer gröna ut. Pröva att gnugga med en trasa doppas i inläggningslagen och se hur du snabbt får ett blänkande fint resultat.

7. Ökar hållbarheten i mat

Har du några grönsaker hemma du inte kommer hinna äta upp innan dom blir dåliga. Häll över lagen och dom håller över en vecka längre än om du inte gjort det. Det blir dessutom väldigt gott.

8. Piffa upp en cocktail

Det blir inte lätt att övertyga dina gäster att dricka en gurkcocktail, men detta enkla knep har förfört mer än en person… Mixa isbitar tillsammans med 6 cl vodka och 9 cl gurksaft. Skaka väl och häll upp i martiniglas. Kom ihåg att dricka med måtta!

9. Hjälper mot halsbränna

Några centiliter gurksaft med en sked honung kan lindra halsbränna enligt vissa.

10. Dödar ogräs

Ättikslag eller saltlag är ett populärt alternativ för att bekämpa ogräsi trädgården eller mellan stenplattorna. Häll över lite gurksaft över tistlar eller nässlor och de kommer att försvinna.

11. Förhöj smakerna i matlagningen

Du kan ha gurksaft i din salladsdressing som ett substitut för vinäger eller blanda saften med yoghurt, för att göra en krämig salladsdressing till grönsalladen. Vissa använder också gurkspad för att marinera kött och är väldigt nöjda med resultatet.

12. Mot svidande solbränna

Doppa några bomullstussar i gurksaft och badda på solbrännan. Ättikan i vätskan hjälper till att lindra den brännande känslan och vips har du din helt egna aftersun.

13. Mot halsont

När de första symptomen börjar, ta en sked gurksaft och drick. Ättika/vinäger finns med i många gamla huskurer och är lika effektivt och mycket mer naturligt än hostmedicin.

Vad otroligt många användningsområden det finns för den överblivna inläggningslagen, det hade jag ingen aning om.

Den kommer aldrig att åka ut i vasken hemma hos mig igen. Var inte snål, DELA gärna för att sprida till dina vänner så att dom också får ta del av dessa smarta knep!