Billiga sättet att få silvret skinande rent på nolltid – med en oväntad ingrediens från badrummet

Silverbestick är oerhört vackra och alltid lika roligt att plocka fram vid speciella tillfällen.

Men tyvärr kommer det alltid till en punkt då silvret får gula eller svarta beläggningar, och det är minsann inte lika vackert. Det gör att man kanske drar sig lite för att plocka fram finsilvret, det är en riktigt tuff uppgift att behöva putsa det.

Men det finns några hederliga husmorsknep som gör silvret skinande rent utan att det tar lång tid, se själva nedan!

Att rengöra silver kan tyvärr innebära att man måste använda sig av miljöfarliga kemikalier eller dyra putsmedel. Men det finns knep för att slippa detta, här följer några av dem.

Bikarbonat

Ett husmorstips som rekommenderas av många är att ta fram bikarbonat. Detta universalmedel, som fungerar till allt mellan himmel och jord när det kommer till städning, kan även göra underverk för ditt smutsiga silver.

Börja med att placera aluminiumfolie i antingen en kastrull, botten på diskhon eller en skål i plast eller glas. Lägg i ditt oputsade silver så att det har kontakt med aluminiumet i botten. Fyll på med kokande vatten, tillräckligt för att täcka silvret, och häll i ett par teskedar bikarbonat. Det kommer genast börja bubbla.

Låt silvret ligga i cirka 10 minuter eller tills beläggningen är borta. Sedan är det bara att ta upp silvret, skölja noga i rinnande vatten och polera med en putsduk. Se upp så du inte blir bländad!

Bild: Shutterstock

Tandkräm

Det låter kanske knasigt, men enligt Silverklubben kan det räcka att öppna badrumsskåpet för att hitta ett naturligt putsmedel för ditt silver.

Tandkräm innehåller ofta slipmedel som rengör tänderna, och detta har samma effekt på ditt smutsiga silver. Detta är dock ingen rekommenderad metod för silver som du är väldigt rädd om, då ytan kan bli lite repig.

Det du först ska göra är att hälla ut en liten klick tandkräm på en putstrasa. Gnid sedan silvret med trasan, extra mycket där det är mycket beläggningar.

Sist men inte minst sköljer du av silvret och polerar med en torr putsduk. Resultatet kommer visa sig snabbt!

Bild: Shutterstock

Ketchup

Även ketchup kan vara en fungerande metod för att få silvret skinande rent, om än inte lika tidseffektivt.

Att det faktiskt fungerar beror enligt Silverklubben på att ketchupen innehåller sura ämnen som reagerar med silversulfiden och avlägsnar denna.

Principen är exakt densamma som om du använder tandkräm. Häll en sträng ketchup på en putstrasa, gnid föremålet och skölj sedan av det innan du avslutar med lite polering. Klart!

Värt att tänka på

För lätt missfärgat silver räcker det ofta att putsa en gång. Men om du har extremt missfärgat silver, kan det krävas att du gör om processen eller använder silverputs.

Tänk på att om du har antikt silver som du är väldigt rädd om, så bör du rådfråga en professionell yrkesman innan du sätter igång. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan!

Bild: Shutterstock

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!