Du har rengjort gjutjärnspannan fel hela tiden – men spana nu in suveräna husmorsknepet

Många säger att gjutjärnspannan är en vän för livet i köket. Det stämmer faktiskt, för den blir aldrig dålig.

Att göra rent gjutjärnspannor kan däremot vara riktigt svårt. Framför allt gällande vilket sätt som faktiskt fungerar.

Här ger vi dig det absolut enklaste och smidigaste sättet att göra rent den – och allt du behöver är faktiskt bara två saker från köksbänken.

I ärlighetens namn tycker jag det inte ens är rättvist att jämföra gjutjärnspannor med stekpannor i andra material. Faktum är att jag alltid väljer att göra mat i min gamla panna, då jag tycker det blir mycket godare.

Ta hand om gjutjärn

Alla material har sina fördelar, men gjutjärnspannan kommer för alltid vara en favorit.

Men samtidigt finns det givetvis även nackdelar med den, och en av dessa är just rengöringen.

Mat i gjutjärnspannor har dock en förmåga att bränna fast lättare.

Bild: Shutterstock

Gör ej detta

Om du köper en ny gjutjärnspanna brukar det vanligtvis dröja innan mat börjar fastna. När fett eller protein tagit sig in i pannans porer har mat enklare för att fastna.

Det finns väldigt många sätt och metoder för att göra rent sin gjutjärnspanna.

Men en sak är strikt förbjuden: diskmedel.

Det bästa du kan göra till en början är att skölja av pannan i vatten direkt efter användning när den fortfarande är varm. Använd en diskborste eller den mjuka delen av en disksvamp.

Rengöra gjutjärnspanna

Skölj av gjutjärnspannan med varmt vatten och låt den torka. Och det är nu vi ska använda oss av ett superenkelt, men väldigt effektivt, knep för att göra rent den.

Allting du behöver är havssalt och olivolja.

Se till att pannan får torka efter att du sköljt av den med varmt vatten och skrubbat den med antingen en diskborste eller disksvamp.

Häll därefter ner flingsalt (havssalt) i pannan och ställ den på plattan. Värm på medelvärme i 20-30 minuter.

Bild: Shutterstock

Använd salt och olja

Stäng därefter av värmen och skrubba in salt med hjälp av hushållspapper. Akta bara så att du inte bränner dig.

Häll av saltet och låt pannan svalna. Häll därefter i olja i pannan och värm på låg värme i ytterligare 10-20 minuter. Om oljan börjar försvinna under tiden, häll gärna i lite till.

Avslutningsvis, smörj in den återstående oljan med hushållspapper – sedan är det klart!

Nu kan du återigen använda din gjutjärnspanna – och se till så att den är fin i många många år framöver.

Bild: Shutterstock

Det är svårt att säga hur ofta du ska rengöra din gjutjärnspannan på det här viset, men det bästa är naturligtvis att göra det efter varje användning.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!