Därför bör du äta mer hjortron – här är sju positiva effekter du kommer uppleva

En fyllig bärnstensfärg, en fantastisk arom och en smak som slår det mesta. Eller skogens guld, som de också brukar kallas.

Vi pratar givetvis om hjortron.

Och hjortron smakar inte bara gott. Det här lilla mytomspunna superbäret, som inte är det lättaste att hitta, har också många hälsofördelar.

Hjortronen är fulla med C-vitamin och antioxidanter, de förbättrar kroppens cirkulation och är bra för hjärthälsan.

Här kan du läsa om ännu fler anledningar till varför du borde äta hjortron ännu oftare.

Att gå ut i skogen och leta efter hjortron kan vara både underbart och frustrerande, för de här små mjuka bären är ofta svåra att hitta.

En fråga som många ställer sig är; Var finns hjortron? Det är många som tror att hjortronen bara växer i Norrland, men det stämmer inte.

Hela landet

Hjortronen växer i nästan hela landet och blir allt vanligare ju längre norrut du kommer.

Det är bara på Öland och i Skåne som hjortron inte finns.

Och hjortronen är inte bar goda, det har även många hälsofördelar som många kanske inte känner till. Här nedanför kan du läsa om varför hjortron är så nyttigt.

1. Fulla med C-vitamin

C-vitamin är ett av våra mest omtalade näringsämnen och något som kroppen behöver för att må bra. Då vi inte på egen hand kan skapa C-vitamin i kroppen måste vi se till att få i oss det när vi äter och dricker.

En annan viktig faktor med C-vitamin är att vi inte kan lagra det någonstans i kroppen, vi måste alltså få i oss det kontinuerligt så att vi slipper ett underskott.

Hjortron är fyllda med C-vitamin, bäret innehåller uppemot fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker således hela dagsbehovet, enligt Mitt kök.

2. Rika på A-vitamin och karotenoider

Förutom att vara sprängfyllda med C-vitamin är hjortronen också fulla med A-vitamin och karotenoider. Hjortron innehåller dessutom mycket folacin, kalium, kolhydrater, kostfibrer och magnesium.

Bild: Shutterstock

3. Innehåller mycket antioxidanter

Hjortron är som sagt inte bara väldigt gott, det innehåller också mängder av antioxidanter, främst i form av flavonoider. I provrörsstudier har bären visat sig minska celldelningen hos tumörcelller och sannolikt har de också cancerskyddande effekter, det framgår i ett pressmeddelande från Paulúns.

4. Förbättrar kroppens cirkulation

Förutom C-vitamin och A-vitamin innehåller de mytomspunna hjortronen mycket järn och andra mineraler, som hjälper till att förbättra kroppens cirkulation.

Järn är en av huvudkomponenterna i kroppens produktion av röda blodkroppar, som hjälper till med transporten av syre i blodet och den allmänna cirkulationen av blodet i kroppen, enligt Nordic Superfood.

5. Gynnsamt för matsmältningssystemet

Hjortronen innehåller mycket fibrer, dessa i sin tur hjälper till att stimulera matsmältningen. En väl fungerande matsmältning kan exempelvis minska förstoppning, kramper, uppblåsthet samt magsår.

Bild: Shutterstock

Fibrerna är även gynnsamma för att reglera insulinreceptorerna i kroppen, vilket säkerställer att det finns regelbundet socker i blodet ­och detta i sin tur förhindrar och behandlar diabetes.

6. Bra för hjärthälsan

Skogens guld innehåller mycket Omega-3 samt Omgea-6-fettsyror, vilket är bra för hjärthälsan. Omega-3 och Omega-6 minskar risken för högt blodtryck och har dessutom en hälsosam effekt på blodkärlen i kroppen, det skriver Harvard Health Publishing.

7. Skydd mot skörbjugg

Eftersom hjortron har en så pass hög halt C-vitamin har det använts av kanadensiska inuiter som ett skydd mot skörbjugg.

Jag visste inte att det fanns så många hälsofördelar med att äta hjortron.

Tryck nu på DELA-knappen!