Häll inte ut överblivet gurkspad – husmorsknepet kan förbättra din hälsa

Gurka, få saker är så mångsidiga. Att lägga in gurka på olika sätt är superenkelt och dessutom jättesmarrigt.

Vi har  länge använt oss av metoden för att konservera och förlänga livslängden på mat i Sverige. Och de flesta av oss har nog en burk med inlagd gurka i kylen.

Men visste du att vätskan du får kvar i burken kan vara bra till en massa annat än att just konservera gurka?

Här nedanför kommer en lista på saker som gurkspadet kan vara bra till.

Det är den salta inläggningslagen du vill använda, den som består till störst del av vatten, vinäger och salt.

1. Kan hjälpa magen

Det låter kanske otroligt men syran från vinägern i lagen hjälper till att balansera PH-värdet, så att din mage lugnar mer sig.

2. Kliande myggbett

Har du kliande myggbett? Badda det irriterande området med lite saltlag. Vinägern i saltlagen lugnar huden och tar bort klåda. Kom bara ihåg att stryka på lite hudkräm efter så inte saltet torkar ut din hud.

Saltlagen innehåller mycket kalium som äv nödvändigt för växterna. Även syran hjälper PH-värdet i jorden och en ledsen växt kan snart bli glad igen.

Bild: Wikimedia Commons

3. Bra mot kramp

Saltlagen i inläggningar har förvånande nog även bra egenskaper om du lider av muskelkramper, både akut och förebyggande.

Lagen innehåller höga halter av sodium och kalium. Forskare är inte helt säkra på varför man får kramp, men uttorkning och saltbrist tros vara några av anledningarna. Därför kan en shot eller två med saltlag vara bra att dricka innan du ska träna om du ofta får kramp.

4. Kan lindra bakfylla

En riktig baksmälla är aldrig kul, prova att dricka en deciliter saltlag när du vaknar på morgonen, saltet i lagen sägs göra underverk.

5. Bra mot halsbränna

Några centiliter gurksaft med en sked honung kan lindra halsbränna enligt vissa.

Bild: Flickr

6. Lindra solbränna

Doppa några bomullstussar i gurksaft och badda på solbrännan. Ättikan i vätskan hjälper till att lindra den brännande känslan och vips har du din helt egna aftersun.

7. Mildra alsont

När de första symptomen börjar, ta en sked gurksaft och drick. Ättika/vinäger finns med i många gamla huskurer och är lika effektivt och mycket mer naturligt än hostmedicin.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!