Husmorstips: Så blir du av med envisa bananflugor – enkla knepen tar bort ohyran för gott

Bananflugor. Detta otroligt jobbiga problem. Det hela börjar med en enda liten fluga man får syn på men innan man vet ordet av kryllar hela köket, ja ibland hela hemmet, av dem.

De är inte bara jobbiga att ha runt sig hemma, de är också otroligt svåra att få bort.

Men det finns några husmorsknep som gör dig kvitt bananflugor – läs mer nedan!

Bananflugor kan verkligen kännas omöjliga att bli av med, vilket kan leda till att man inte riktigt vill bjuda hem gäster.

Bananflugor

Bananflugor fullkomligt älskar kök. Där är det ofta varmt och om man missat att städa litegrann så är det rena rama festivalen för bananflugor, som snabbt förökar sig.

Anledningen till att det så snabbt går från något enstaka kryp till mängder av bananflugor är för att de förökar sig i rasande takt. Enligt Sköna Hem kan de lägga upp till 500 ägg inom loppet av 10 dagar!

Honorna är cirka 2,5 millimeter långa, hannarna är något mindre och baksidan av deras kroppar är mörkare.

Bild: Pixabay

Husmorsknep mot bananflugor

Husmorsknep finns det många av, och knep mot bananflugor är inget undantag. Här nedanför har vi listat några smarta knep för att bli av med bananflugor.

Det första man bör tänka på är att alltid hålla så rent som möjligt, bananflugor älskar som sagt matrester. Soppåsar bör slängas varje dag och lämna aldrig gamla vin, öl eller läskflaskor framme.

Bananflugor livnär sig på organismerna i multnande frukt, är ett smart tips att flytta på fruktskålen. Istället för att ha den på bordet, lägg frukten i kylen. Om frukten nu bestämt ska stå framme, se då till att ha den oskadad och färsk.

Det är viktigt att inte missa disken, för just i diskhon kan ägg och larver finnas vid mynningen. Så fram med grov borste och diskmedel och rengör ordentligt för att bli av med larver och ägg som kan sitta kvar, det skriver Anticimex.

Att ha det svalt och friskt hemma är också en god idé, för bananflugor gillar värme och kommer troligtvis söka sig utomhus om det blir för dragigt inomhus.

Bild: Shutterstock

Gillra en fälla

Men får man in bananflugor så kan man gillra fällor för dem. Ett knep går ut på att använda äppelcidervinäger, honung och diskmedel.

Ta först ett glas eller en skål och fyll den halvvägs/tre fjärdedelar upp med äppelcidervinäger. Blanda sedan i en sked honung, och ställ glaset där bananflugorna härjar som mest. Denna kombination kommer snabbt locka dit bananflugor.

Skvätt sedan ner lite diskmedel i blandningen. Detta tar bort ytspänningen, vilket innebär att flugorna kommer att sjunka direkt när de landar.

Bild: Shutterstock

Alkohol

Bananflugor dras till lukten av vinäger och en annan doft de gillar är den av alkohol, enligt Leva & Bo.

Så om du får över lite vin från festen kan du hälla det i en vinflaskan och låta stå öppen. Flugorna kommer snabbt att ta sig dit, men sedan kommer de inte att kunna ta sig ut genom flaskhalsen.

Kände du till dessa knep?

Tryck nu på DELA-knappen!