Husmorstips: Så enkelt odlar du din egen chili – det är lättare än du tror

Chili har blivit en lika populär tillsats i mat som salt och peppar. Kanske inte riktigt exakt så populär, men väldigt många använder det i maten som gör den stark och väldigt smakrik.

Jag har flera vänner som själva odlar chili och när jag tittade upp hur man gör visar det sig att det inte alls är något vidare svårt.

Så här odlar du din egen chili, antingen i en kruka eller på friland.

Chilipeppar kan ta många olika färger och former. Det finns allt ifrån gröna och röda till lila, och vissa av frukterna är avlånga medan andra är lite tjockare.

Odla egen chili

Den goda frukten kan få det att nästintill ryka ur öronen om man gillar riktigt stark mat.

För den som gillar smaken och lite sting går det alldeles utmärkt att bara använda lite i maten, men oavsett är det ett tillägg som i alla fall jag tycker är väldigt gott att ha i det mesta.

Men går det att odla egen? Ja det är faktiskt inte alls något vidare krångligt.

Här får du några tips om hur du startar upp din egen chiliodling.

Bild: Shutterstock

1. Frön

När du ska odla chilipeppar behöver du, precis som med allt annat, någonting att börja med. För chilin är det frön, vilket du kan köpa antingen online eller hos andra fröhandlare.

Om du redan köpt chili i butiken kan du även ta vara på de fröna som finns i frukten.

Bild: Shutterstock

Chili tar relativt lång tid på sig att utvecklas. Därför är det bra att du börjar med din odling så tidigt som möjligt på året.

Har du ett uppvärmt växthus går det alldeles utmärkt att ställa odlingen där, alternativt inomhus med stark växtbelysning.
Väljer du istället att så chiliplantor senare på året är det ingen katastrof. Det går alldeles utmärkt det också.

2. Börja odla chili

Så här går du tillväga:

1. Använd vanligt såjord och lägg i krukor. Se till att vattna rejält innan du lägger i fröna så de inte rinner åt sidorna eller hamnar snett. Tryck sedan ner dem cirka en halv centimeter i jorden.

Har du många frön går det bra att plantera fler i samma kruka. Se bara till att de hamnar på olika djup för ett bra resultat.

Bild: Shutterstock

2. Det är viktigt att temperaturen är rätt för att chilin ska utvecklas på bästa sätt. Den bör ligga mellan 20-25 grader, och om du inte har någon speciell värmemattor fungerar det att ställa den nära elementet i fönstret eller liknande.

3. Se till så att jorden är balanserat fuktig. Det tar runt 2-3 veckor innan bladen börjar visa sig. I det skedet är det viktigt att plantorna får väldigt mycket ljus, upp till 14 timmar per dygn.

4. Jorden ska hållas fuktig men inte genomsur. Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig. Nu vill plantorna ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

5. Chilin vill ha sol och värme, så odla gärna i ett söderfönster eller mot en vägg som vätter mot söder. Under sommarmånaderna dricker de mycket, så var beredd att behöva vattna två gånger per dag.

3. Omplantering

När du ser att plantan fått ordentligt med rötter bör du plantera om. Flytta chilin till större krukor och sänk temperaturen till 16-20 grader.

Gödselvattna cirka tre veckor efter omplanteringen.

Bild: Shutterstock

4. Odla utomhus

Chili går alldeles utmärkt att odla utomhus. Du kan försiktigt börja flytta ut plantorna i maj/juni och låt de stå utomhus några timmar varje dag. ta in dem över natten och låt de gärna få njuta av kvällssolen.

Chilin vill ha sol och värme, så odla gärna i ett söderfönster eller mot en vägg som vätter mot söder.

5. I kruka

Det enklaste sättet att odla chili är i krukor. Det är smidigt att flytta ut och in samtidigt som du enkelt kan korrigera och flytta över till större krukor om det växter allt för fort.

Bild: Shutterstock

Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt. I växthus, mot södervägg, i ett söderfönster eller i kökslandet i full sol, gärna i en upphöjd bädd. Sen är det viktigt att vattna! En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger då de dricker mycket. Gödselvattna gärna en gång i veckan.

Källa: Allt om TrädgårdChilipeppermadnessHem & Hyra

Lycka till!

Tryck nu på DELA-knappen!