Koka aldrig tevatten mer än en gång – här är anledningen

Det finns få saker som är så rogivande som att få slå sig ned i soffan eller vid köksbordet men en kopp värmande te.

Te är dessutom lugnande och enkelt att göra, men det är inte helt ovanligt att folk kokar sitt tevatten två gånger.

Det är dock något man ska sluta med, enligt William Gordman, en av Storbritanniens ledande te-experter.

Brukar du, precis som jag, koka den där lilla skvätten vatten som blivit över i vattenkokaren. Eller tar du gammalt vatten och kokar i kastrullen?

Aldrig mer än en gång

Sluta med det. Anledningen? Ditt te kan komma att smaka mycket sämre.

William Gordman är ordförande i Tea och Infusions Association och avråder från att koka samma tevatten två gånger.

Och är det någon som borde ha koll på te är det William Gordman.

– Oftast när teet blir kallt så är det många som kokar om vattnet som finns kvar i kokaren och gör en kopp till. Men då blir det garanterat en tråkig kopp. Du behöver färskt dricksvatten för en bra kopp te, eftersom det omkokade vattnet blir fattigare på syre och kväve, säger han till The Telegraph.

Bild: Shutterstock

In i mikron

Men du behöver inte hälla ut överblivet vatten i onödan.

William Gordman föreslår i stället att du ska värma vattnet i mikron.

– En bättre lösning är att värma vattnet i mikrovågsungen i 15-20 sekunder. Allt du gör då, från en vetenskaplig syn på det hela, är att flyttar runt molekylerna och får tillbaka en bra temperatur. Det påverkar inte smaken alls, säger han till The Telegraph.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!