Salt i kaffet? Speciella husmorsknepet kommer få dina smaklökar att tacka dig

Jag kan inte vara den enda som föredrar att börja dagen med en kopp kaffe. Nu när det varma vädret har kommit till Sverige avnjuter jag det gärna på balkongen och lyssnar till fåglarnas underbara kvitter.

Det är nog ganska så vanligt att ha en sockerbit eller sukett i kaffet om det är lite för bitter smak, men det kan du faktiskt strunta i i fortsättningen.

Det finns någonting som är mycket bättre gällande att få det att smaka ännu godare – nämligen helt vanligt salt.

Kaffedrickare brukar vara väldigt kreativa när det kommer till sätt att förbättra smak och testa nya idéer.

Socker i kaffet

I dag kan du få kaffe i alla olika former, allt från en hederlig svart kopp till kaffedrinkar med både det ena och det andra i. Men personligen kommer jag alltid föredra en riktigt rivig svart kopp kaffe utan några konstigheter.

Många gillar att dricka sitt kaffe med en sockerbit i. Det må göra kaffet något sötare och mindre bittert, men faktum är att det inte alls är särskilt bra.

Steg för Hälsa skriver att två teskedar socker i tre koppar kaffe resulterar i ett intag av 50 gram socker.

En vuxna persons dagliga intag bör vara på maximalt 90 gram, vilket gör att du alltså redan intagit mer än 50 procent bara till kaffet.

Bitter smak

Socker må vara gott att ha i, men faktum är att det finns andra saker som du kan ersätta det med. En sådan sak är, konstigt nog, salt.

Det är inte alltid man får till den perfekta koppen kaffe. Ibland blir det alldeles för bittert, vilket inte alls är särskilt gott att dricka.

Ofta sker det för att kaffet bryggts på alldeles för hög temperatur. Det gör att garvsyra utsöndras från kaffet, vilket är boven till den bittra smaken.

Men det går att ordna i efterhand – och saltet är allt du behöver.

Salt i kaffet

Ta en nypa salt och häll ner i kaffet, rör om och smaka. Nu kan du äntligen njuta av gott kaffe varje morgon!

Vad gör egentligen saltet då? Jo, det är så att natriumklorid frigör natriumjoner i vattnet vilket tar ner den bittra smaken.

Det har även gjorts en studie på detta vilken publicerades i magasinet Nature, rapporterar The Independent.

Vi vill poängtera att du inte bör ha salt i varje kopp kaffe, utan spara det tills när kaffet faktiskt är bittert.

Dela gärna vidare detta smarta knep till dina vänner på Facebook!