Smarta husmorsknepet: Lägg lök i frysen – dina ögon kommer att tacka dig

Att hacka lök inför en middag är ingen direkt favoritsyssla för någon. Det går bra till en början men snart står man där med rinnande ögon och är rädd för att skära fingertoppen av sig.

Visst kan man ta till lite extrema metoder som att ha skid- eller simglasögon på sig när man skär lök, men det finns faktiskt andra, enklare sätt att undvika tårar när man skär lök

Läs mer om det här nedanför.

När man hackar lök är det inte ovanligt att tårar rinner nedför kinderna. Det är för att löken frigör ett visst enzym, så så kallade allinaser.

De reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar då ämnet syn-propantial-S-oxid, enligt Illustrerad Vetenskap.

Därför gråter vi

När detta ämne sedan kommer i kontakt med hornhinnan i ögat skickas elektrokemiska signaler till hjärnan vilket leder till att tårkanalerna får order om att producera tårar.

Att börja gråta när man skär lök är alltså helt enkelt en helt naturlig reaktion.

Det absolut enklaste knepet att slippa tårarna är att ha en riktigt vass kniv. Ju snabbare du skär löken desto mindre är sannolikheten att du börjar gråta, men se till att vara försiktig så att du inte skär dig.

Om du inte känner att du vill ha lika bråttom och riskera att göra illa dig finns det däremot flera andra smarta knep du kan ta till.

Bild: Shutterstock

Slipp tårarna

Här kommer några

1. Citron på skärbrädan

Om du gnuggar skärbrädan med en klyfta citron kommer riskerna för att du börjar gråta minska. Dessutom slipper du ha en skärbräda som luktar lök.

2. Sätt på fläkten

Ventilation kan göra underverk för mycket – och det även när du hackar lök.

Sätt på fläkten över spisen eller om du har en annan fläkt i närheten för att minska riskerna för tårar när du hackar löken.

3. Frys löken innan du hackar

Ett knep som jag har använt mig av tidigare som verkligen fungerar är konstigt nog att lägga löken i frysen.

Någon timme innan jag ska hacka den lägger jag in den i det kalla utrymmet, vilket förhindrar att tårarna tittar fram och du slipper den brännande känslan.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!