Recept: Mästerkocks-Carolines fredagslyxiga entrecote med pommes och ”fusk-bea”

Mästerkock-finalisten Caroline Freyschuss delar med sig av ett av sina absoluta favoritrecept. Entrecote, perfekta pommes och en supergod dragonmajonnäs.

Augusti räknas visserligen som en sommarmånad men nog börjar man känna att hösten knackar på dörren? Det här receptet som matinfluencern Caroline Freyschuss tagit fram för Matbibeln passar perfekt nu när vi går mot lite mörkare tider!

Se hela videon här under – alla recept  finns längre ner i artikeln

Håll också lite extra utkik efter hennes pommes frites-teknik, den är absolut värd att testa hemma! 

Ni hittar mer härlig matinspiration med Caroline på Instagram och Tiktok!

Entrecote med dragonmajonäs och pommes (4 portioner) 

Krispiga Pommes Frites 

Ingredienser:  

2 l vatten 

1 msk ättiksprit 12 % 

1 kg mjölig potatis (ex King Edward) 

1 msk salt 

Frityrolja 

Gör såhär:  

  1. Skär potatis i stavar 
  1. Koka upp vatten, salt och ättikssprit 
  1. Lägg i potatisen 
  1. Sjud potatisen försiktigt i 8 minuter, vi vill inte att den ska gå sönder 
  1. Ta upp potatisen och låt rinna av på hushållspapper eller galler i 20 minuter 
  1. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 minuter. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuter. 
  1. Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering.  

Stekt entrecote 

Ingredienser:  600 g Entrecote (gärna i bit så att du kan skära tjocka skivor)  

100g Smör 

2 Vitlöksklyftor 

1 kruka färsk timjan 

Salt, peppar & neutral olja till stekning 

Gör såhär: 

  1. Skär entrecote i tjocka skivor 
  1. Hetta upp en stekpanna rejält, gärna en gjutjärnsgryta om du har.  
  1. Salta och peppra köttbitarna. Stek snabbt på båda sidor tills den får en gyllene färg i neutral olja.  
  1. Sänk värmen, tillsätt smör, vitlök & timjan i stekpannan och ös köttbiten med smör tills du når en innertemp på ca 48 grader (den ska stiga under vila till ca 53 grader). 
  1. Låt köttet vila i minst 15 minuter 

Dragonmajonäs 

Ingredienser: 

1 Äggula 

1 tsk Rödvinsvinäger 

1 msk Dijonsenap 

Blad från 1/2 kruka dragon 

1 krm Lökpulver 

½ krm Gurkmeja 

 3 dl mat- eller rapsolja 

Salt 

Gör såhär:  

  1. Vispa ihop äggula, vinäger & dijonsenap i en skål.  
  1. Tillsätt under konstant vispning lite olja i taget i en jämn stråle. Vispa under hela tiden tills all olja är tillsatt.  
  1. Smaka upp majonäsen med med salt, kryddor & dragonen. Den får gärna stå till sig ett tag innan servering, kan därav med fördel förberedas dagen innan.  

Dela gärna den här artikeln på Facebook så att dina vänner också får prova det här underbara receptet!