70-talsklassikern som Markus Aujalay sätter egen prägel på – får smaklökarna att minnas gamla tider

Stjärnkocken Markus Aujalay tar oss tillbaka till 70-talet med sin tidsmaskin. I klippet här nedanför bjuder han på kassler i ugn med ananas och kokt ris.

Några skulle nog kalla det Hawaii-kassler. För många, inklusive Markus själv, är det en rätt som symboliserar barndomen.

– Jag har faktiskt lagat det en gång till mina egna barn och de förstod ingenting. De är inte uppväxta med kassler. Men ni som är det förstår vad jag menar, säger han.

Ibland är det kul att plocka fram receptet på en gammal klassisk rätt som kanske inte äts lika ofta längre. Flygande Jakob, Chili con carne, falukorv i ugn. Listan kan göras lång på 70-talsfavoriter som knappt lever kvar i dag.

Just en sådan maträtt bjuder tv-kocken och krögaren Markus Aujalay – känd som tidigare jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” – på sin Youtubekanal.

– Nu blir det en riktig 70-talsklassiker. Kassler i ugn med ananas, numera färsk. Det här var ju en av mina favoriträtter när jag var liten. Morsan brukade laga det här till mig, med krossade tomater, burkananas, kassler in i ugnen och nykokt ris, säger han och fortsätter:

Markus Aujalay ananas
Markus Aujalay håller i en ananas. Foto: Youtube

– Jag har faktiskt lagat det en gång till mina egna barn och de förstod ingenting. De är inte uppväxta med kassler. Men ni som är det förstår vad jag menar. Det är många av er som har önskat att jag ska laga just den här rätten.

Enkel och snabb rätt

Det är en ganska kort inköpslista som behövs för att få till retrorätten. Utöver kasslern har Markus införskaffat en färsk ananas, purjolök, ris, riven gratängost, crème fraîche, chilisås, currypulver, salt, peppar, smör och olja.

Han tipsar om att det faktiskt går att äta kall kassler (med exempelvis potatissallad) eftersom den utbenade kotlettraden redan är rimmad, kokt och rökt. Men i detta fall ska han givetvis slänga in den i ugnen.

– Det jag kommer göra nu är att jag ska fräsa lite purjolök snabbt i smör och olja. Sen kommer jag lägga det ovanpå kasslern med färsk ananas och sen kommer jag göra en kallrörd sås till, baserad på crème fraîche, chilisås, lite curry, salt och peppar. Och så rikligt med ost på så det gratineras i ugnen, säger han.

Han kan inte heller dölja hur taggad han är på att äntligen få laga den här klassikern igen – efter det misslyckade försöket med barnen.

– Jag ska faktiskt erkänna att jag är lite exalterad över att jag ska laga den här rätten nu därför att jag minns ju själv då hur gott jag tyckte att det var när jag åt det här, säger han.

Gjort om ursprungsreceptet en aning

Som många säkert redan noterat använder han färsk frukt i denna variant av Hawaii-kassler i ugn. Förr i tiden var det betydligt vanligare med den inlagda konservvarianten. Men han gör det av en anledning.

– Färsk ananas är ju sött, friskt, gott. Men det är ju inte lika sött som en konserverad ananas i konservburk. Därför kommer det här passa mycket bättre till kasslern, säger han.

När han blandat ingredienserna till såsen, vispat till den och hällt ut den på sidorna om kasslern, ananasen och purjolöken i formen så kör han in den i ugnen i 25 minuter, på 225 grader.

När han tar ut skapelsen ur ugnen igen kan han inte låta bli att direkt ta sig en portion.

– Det påminner helt klart om barndomen. Och det är lite gott faktiskt. Det är gott med sådan här enkel vardagsmat. Nostalgimat. Jag sugs tillbaka till barndomen, hoppas att ni också gör det, säger han.

Kassler med ananas, Markus Aujalay
Det färdiga resultatet. Foto: Youtube

Det här behöver du:

För 4 portioner:

 • 600 g kassler
 • 1 färsk ananas
 • 1 bit purjolök
 • Smör
 • 2 dl creme fraiche
 • 2 dl chilisås, Heinz
 • 1 tsk curry
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 2 dl riven ost
 • Ris till servering

Så gör du:

 1. Skiva kasslern och lägg i en ugnssäker form. Fräs purjolök lite snabbt så den svettas. Ha på lite salt och peppar på löken.
 2. Skala och skiva ananasen och lägg den sedan på kasslern. Häll över löken på ananasen.
 3. Blanda ingredienserna till den kallrörda såsen och häll sedan den på sidan om kasslern, ananasen och purjolöken. Toppa med rikligt med ost.
 4. Ställ in i ugnen. 225 grader i 25 minuter.
 5. Koka ris samtidigt.

Vilken tidsresa! Kassler i ugn var otroligt längesedan jag åt. Men det fick man serverat rätt ofta när man var liten.

Käkar ni det fortfarande? Lämna gärna en kommentar på Facebook – och gilla och dela artikeln.