Markus Aujalays drömmiga pannacotta – en sked med den hemliga ingrediensen och jag är i himlen 

Det är alltid kul att kunna sätta fram nya spännande desserter framför sina middagsgäster.

Det här receptet av Markus Aujalay är ren magi och hur somrigt som helst!

Pannacotta hör verkligen till en av mina absoluta favoriter bland efterrätter. Men det är kanske en rätt som många associerar mer med vinterhalvåret, då det är en ganska tung och mastig dessert.

Men vem har sagt att det behöver vara så?

Markus Aujalays variant på pannacotta får det att vattnas i munnen. Hemligheten har med gräddfil att göra, vilket gör den lite lättare och fräschare.

En dessert som jag serverat små och stora sällskap i över 20 år. Alltid lika uppskattad som dessutom är perfekt att ha förberedd och sedan avsluta precis innan servering. Kan toppas med bär, inkokta äpplen, exotisk frukt etc. När ni väl provat med gräddfil finns det ingen återvändo, lycka till!”, skriver Markus Aujalay om receptet på Youtube.

Gräddfilspannacotta med rabarber och jordgubbar

Receptet är Markus Aujalays och det är beräknat till 4 personer.

Ingredienser:

  • 1 vaniljstång
  • 75 g strösocker
  • 2 dl grädde
  • 2 gelatinblad (ca 1,6 g/st)
  • 3 dl gräddfil

Topping:

  • rabarber
  • strösocker
  • jordgubbar
  • mandelskorpor
  • färsk
  • mynta
  • florsocker

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll sedan i både stänger och frön i en kastrull.
  3. Tillsätt strösocker och grädde i kastrullen och koka upp det snabbt innan tar av den från plattan igen.
  4. Lägg sedan i de blötlagda gelatinbladen i gräddblandningen och rör om.
  5. Därefter vispar du i gräddfilen.
  6. Sila av pannacottan från vaniljstängerna, häll upp i glas och låt svalna i kylen.
  7. Hacka ca 2 stycken rabarberstjälkar och lägg dem i en kastrull. Därefter tillsätter du strösocker efter smak och värmer det tills rabarbern börjat släppa vätska. Ta av kastrullen från värmen och blanda i hackade jordgubbar.
  8. När pannacottan har satt sig så lägger du på rabarberkompotten, strör över krossade mandelskorpor och garnerar med färsk mynta och florsocker – Voilà!

I spelaren nedan kan du se exakt hur du ska gå till väga:

Hoppas att det smakar!