Skär ett kryss i potatisen och pensla – så här enkelt gör du klassikern ännu godare

Potatis är nog ett av de vanligaste tillbehören vi äter i Sverige och den goda rotfrukten går att variera massor. Klyftor, kokt, pommes, mos eller stomp för att nämna några. Alla är goda på sitt vis och passar till lite olika saker.

Potatis – en klassiker

Jag har alltid varit svag för klyftpotatis, det är nästan lika gott som pommes, men lite nyttigare.

När jag väl gör klyftpotatis, oftast till helgen, vill jag att de ska vara snudd på brända så att kanterna blir så där knapriga och goda.

Dessutom passar de till nästan vad som helst, kyckling, lax eller varför inte till en stekt fläskkotlett.

Potatisrecept

Men härom veckan fick jag syn på ett potatisrecept som jag aldrig sett förut, och bara namnet fick mig att stanna till. Krysspotatis, låter det inte spännande?

Och ja, precis som det låter så är det helt enkelt med ett kryss i. Varför ska man då göra ett kryss i potatisen? Jo svaret är enkelt.

I det där krysset kommer massa härlig smak att samlas, lite som i en hasselbackspotatis men du behöver bara göra en bråkdel av jobbet.

Du behöver:

• 20–25 st potatisar

• Några matskedar olivolja

• 2 vitlöksklyftor (valfritt)

• Chiliflakes (valfritt)

• Salt och peppar

Så gör du:

1. börja med att sätta ugnen på 250 grader, gärna varmluft om du har, så kommer de att bakas jämnare.

2. Skär ett kryss i alla potatisar, men inte för djupt så att de går sönder.

3. Blanda olivoljan med den smaksättning du önskar. Här kan du variera dig massor. Ibland har jag färsk timjan i, ibland vitlök och ibland bara chiliflakes. Bara fantasin kan stoppa dig här.

4. Lägg alla potatisar på en plåt och pensla dem med oljan. Salta och peppra.

5. Baka potatisarna i nedre delen av ugnen tills de är mjuka rakt igenom. Personligen gillar jag att använda små delikatesspotatisar eftersom de går lite fortare att tillaga. Har du större potatisar får du nog räkna med att det tar ungefär 45 minuter i ugnen. Om potatisarna börjar få för mycket färg kan du täcka dem med lite folie eller sänka värmen på ugnen.

Serveras till en god köttbit, kyckling eller fisk. Men de är så goda att de går att äta precis som de är med lite tzatziki, bearnaise sås eller varför inte bara lite vitlökssmör.

Krysspotatis med vitlök, salt och olja på toppen😍. Dagens potatis fick högsta betyg! Recept: http://www.lindasbakskola.se/2018/11/02/krysspotatis/

Posted by Allt om bakning & mat on Saturday, March 16, 2019

Dela gärna receptet med dina vänner på Facebook så att fler får ta del av det!