Du diskar fel: Byt genast ut spolglansen mot 1 ingrediens alla har i skafferiet

Finns det något mer irriterande än när man väntat två timmar på att diskmaskinen ska vara klar, och disken inte är ren?

Jag tror att alla kan enas om att det inte är särskilt kul att duka med fläckiga glas, därför brukar spolglans vara en lösning många tar till.

Men det finns ett supersmart husmorsknep, läs mer om det här nedanför!

Spolglans innehåller ämnen som är smuts-, fett- och vattenavvisande. Dessa ämnen gör att matrester och kalk inte fastnar på disken när den sköljs i maskinen.

Farligt för djur

Vad många inte vet är att spolglans är skadligt för djur och natur. Spolglans innehåller högfluorerade ämnen, PFAS, som naturen har svårt att bryta ner.

Enligt studier så kan små mängder av PFAS skada djurens reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem.

Enligt Leva & Bo har Naturvårdsverket av den anledningen velat förbjuda PFAS helt. 

Lyckligtvis behöver man inte välja mellan att vara en miljöbov eller ha skitig servis. Lösningen kan faktiskt redan finnas hemma i ditt skafferi. 

Hemliga husmorsknepet

Allt fler använder ättika som spolglans. På sidan Ekotipset lyfter man knepet som ett miljövänligt komplement till spolglans.

“Billigare, effektivt och betydligt mer miljövänligt”, skriver Ekotipset. 

Allt du behöver göra är att skölja av de grövsta matresterna från tallrikar, bestick och glas. Ladda sedan diskmaskinen med all din smutsiga disk. 

Bild: Pixabay

Häll några centiliter ättika där man vanligtvis doserar spolglans. Om du tvättar med maskindiskmedel i tablettform behöver du inte dosera så stor mängd ättika, då tabletterna ofta redan innehåller spolglans. 

Skinande rent

Sätt på maskinen enligt ditt vanliga diskprogram och invänta strålande resultat. Se själv. 

Visste du förresten att ättikan även hjälper till att städa diskmaskinen på samma gång? Ja, du läste rätt. Diskmaskiner behöver också en ursköljning då och då.  

Tryck nu på DELA-knappen!